Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

Visszaváltás

"Mert az a nagy kérdés karácsony után: mit csinálják a nemszeretem ajándékkal?"
Mit adjak ajándékba? Ezen agyalunk a karácsony, pontosabban a szenteste előtti utolsó utáni pillanatig. Ha az adventi készülődés négy hete az ajándékozás, akkor a két ünnep közötti négy nap, illetve a szilveszter utáni két hét az ajándék-visszaváltás szezonja. Mert karácsony után az a nagy kérdés: mit csinálják a nemszeretem ajándékkal?

A kérdést is megspórolja az, aki pénzt vagy a fizetőeszközt helyettesítő ajándékutalványt ad szerettének. Erre sokféle lehetőséget kínáltak most is. A legegyszerűbb módszert a fodrásznál láttam: anya fizette be lányát az új frizurára – ajándékként. A kozmetikus egy lépéssel többet tett: összefogott a műkörmössel, és később náluk beváltható ajándékkártyát nyomtatott és kínált, persze további kedvezménnyel megtoldva – mézesmadzagként. S persze a fitneszszalonok és a hiper-szupermarketek is hirdették a lehetőséget. Mint ahogy a lapterjesztő és a színházi jegyiroda is szerepeltet idei könyvelésében jó néhány újság-előfizetést és operabérletet is mint 2010-re szóló tételt. A karácsony után először tegnap kinyitó üzletekbe betévedő első vásárlók is leginkább az ajándékba kapott pénzt vagy utalványt váltották be az ünnep előtti roham ellenére a polcon maradt árucikkre.

Össznépileg tavaly 856 milliárd, idén valamivel kevesebbet, becslések szerint nagyjából 810 milliárd forintot költöttünk tárgyiasítható karácsonyi meglepetésekre. Akinek nem jön be a „meglepi", az számít a rájátszásra: a mérethibás vagy nem tetsző ajándék visszaváltására informálisan kijelölt három-négy hetet immár akár a határidőnaplóba is bejelölhetnék, annyira bevett szokássá vált. Nem kell más hozzá, csak a blokk. Igaz, kicsit ciki az ajándékon hagyni a márkacímkés árcédulát, s mellé tenni a blokkot. De még mindig jobb, mint visszakapni egy nemszeretem ajándékot – vígjátékba illő fordulatok és néhány továbbajándékozási kör után.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2009. december 28. 10:37
    „Ajándékozd el jövőre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyanús magyar

"Tőkés László 1989-es megítélése két évtized után is kettős Romániában." Tovább olvasom