Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Vizes zsemle

JEGYZET - ˝A multi olcsóbb, de a sarki meg majd pont öregkorukra fog bezárni, ha mindenki patikamérlegen számol.˝
Harminc forinttal kevesebb volt nálam a fizetendőnél minap az ötháznyira lévő kisboltban. Ki akartam venni a kosárból egy kisebb tételt, vagy vissza akartam szaladni a pénzzel, de az eladó hölgy lebeszélt mindkét ötletemről. Érthető, hiszen ő is évek óta dolgozik már pult mögött, mi is szűk évtizede költjük ott a pénzt, már amit nem a multik pénztárainál hagyunk.

Amikor legközelebb mentem, véletlenül – még vagy már újra – ugyanaz a kedves hölgy volt, s törlesztési szándékomra jelezte, emlékszik a 30 forintomra, sőt azonnal le is húzza kis listájáról. Az első pillanatban kicsit megsértődtem, hogy ennyi pénz miatt felírja a törzsvevőket, de rájöttem, hogy muszáj rendnek lennie. Nem mondhatják egymásnak, hogy meghozta a pénzt az a hadaró, mindig sültebb kenyeret kérő, ötven feletti ősz krapek.

Két nappal később előttem a pultnál egy idősebb hölgy került zavarba, neki sem volt elég pénze, őt sem hagyta az eladó, hogy kivegyen egy tételt – pláne, hogy visszaszaladjon –, így hát megegyeztek, majd legközelebb. Itt is történt egy mikrosértődés, a hölgy – valószínűleg több évtizede petőfitelepi – egy egészen parányit neheztelt arra, hogy a „kislány" nem tudja a nevét, miközben tényleg majdnem mindenki ismeri a környező utcákban. Mindegy is, a 110 forint a listára került.

Egyedül maradva a boltos kisasszonnyal, megkérdeztem, mi a szabály, van-e valami gyakorlat, vagy csak az emberi megérzésekre épít(enek). Kiderült, a törzsvevőknek, különösen az idősebbeknek vagy a többgyermekeseknek egy-két száz forintot simán felírnak, nem is volt ezzel soha probléma. Az ismeretleneknél, az alkalmi vásárlóknál ez persze nem működik, ott azt tanácsolják, ami nem alapvető élelmiszer, azért jöjjön vissza legközelebb.
Nem kell drága személyiségfejlesztő tréning, felsőfokú eladástechnika, ezen a terepen beválik az emberismeret és az empátia. És ez az egyik fontos eszközük a kisboltoknak, hogy talpon maradjanak a multikkal szemben. Az egyik utcabeli panaszkodott minap, hogy kikapott az asszonytól, mert a kisboltban vette meg kedvenc gyümölcsös desszertjét, amikor a bevásárlóközpontban – némi asszonyos túlzással – feleennyi. Nem fele, hanem 150 helyett 120, s az is csak akciósan, vágott vissza a szomszéd, ami nagy hiba volt.

Azt mondja, mióta az ország jobban teljesít, egyre többet harcolnak az asszonnyal a kisbolton, miközben az érvek változatlanok. A multi olcsóbb, de a sarki meg majd pont öregkorukra fog bezárni, ha mindenki patikamérlegen számol, és csak a nagyon muszáj dolgokat vásárolja meg ott. Apropó, patikamérleg, a gyógyszertár dettó, ott van a sarki, már nagyon régóta, viszont nem akkora forgalommal, mint a belvárosiak, így nem jut csábító kuponozásra, akciókra. És ha ez zár be öregkorukra, az bizony még fájóbb lesz, nem beszélve arról, hogy azért itt már most személyesebb kiszolgálást kap prosztataproblémájára a szomszéd, mint a „patikamultinál".
Akkor aztán buszozhatnak a vizes zsemléért, meg a Prostamol unóért – meg vissza még egyszer, ha hiányzik majd 30 vagy 110 forint.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágbibék tánca

˝Miért kell és/vagy miért csak egyetlen napon kell a nőt ünnepelni?˝ Tovább olvasom