Vízválasztó

"Tegnap bizonyossá vált az, amit eddig csak rebesgettek és reméltek az emberek: karácsony előtt elkészül az M5-ös Szegedig tartó szakasza. Tudjuk a dátumot is, december 10-én, szombati napon 13 órakor lesz a sztráda ünnepélyes átadása az északi csomópontnál, amit majd a városban egész napos örömünnep követ."

Tegnap bizonyossá vált az, amit eddig csak rebesgettek és reméltek az emberek: karácsony előtt elkészül az M5-ös Szegedig tartó szakasza. Tudjuk a dátumot is, december 10-én, szombati napon 13 órakor lesz a sztráda ünnepélyes átadása az északi csomópontnál, amit majd a városban egész napos örömünnep követ.

Örülhet hát Szeged, és remélhetően nem mondja majd évek múlva senki, hogy korán örült. Hogy mindazokat a befektetéseket meghozza a térségnek az M5-ös néhány hónap múlva már az országhatárig is elérő aszfaltcsíkja, amelyekben bíznak az itteniek.

Az M5 átadásának sokáig lebegtetett időpontja lázban tartotta az embereket: engem is sokan faggattak, mikor lesz kész az autópálya, áruljam el, én biztosan tudom. Azt is hozzátették, azért kérdezik, mert utazások, családlátogatások, karácsony előtti budapesti bevásárlások időpontját halogatják a vízválasztó dátum miatt. Félelem nélkül, legalább egy órát megspórolva szeretnének eljutni a fővárosba. Kollégám azt mondja, baráti körben már most arról beszélnek, hétvégeken színházba is járnak majd Budapestre, összedobva a költségeket: ha ötkor elindulnak, háromnegyed hétkor leparkolhatnak a teátrum előtt. Megint mástól azt hallottam, kecskeméti ismerősének kellene rehabilitációs kezelésre Szegedre járnia, de azt még nem kezdték el novemberben, hanem decemberre teszik át, az M5-ös átadásának határidejéhez igazodva.

A hétköznapokon még senki sem beszél befektetésekről, ideáramló tőkéről, munkahelyek teremtéséről, csak az élet apró dolgairól. Amelyek egyszerűbbé válnak attól, hogy járható út keletkezik település és település között.

A pálya még nincs itt, az átadást meg is kell érnünk. E helyen kell azokról is szót ejteni, akik nem érhették meg, többek között az egy éve elhunyt Gedei Zoltánról, az M5-ös megépítéséért lobbizó alapítvány szülőatyjáról. És arról a számomra ismeretlen emberről, aki nemrégiben halt meg autóbalesetben a régi 5-ösön, s akinek családja állítólag kijelentette: még mindig élne, ha előbb ér ide a sztráda.