Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Zöld fúrás

JEGYZET - "A legnagyobb légszennyező Magyarországon a lakossági fűtés."
Néhány napja azzal kerestek meg bennünket szegedi olvasóink, hogy óriási zajjal, éjjel-nappal csinálnak valamit az épülő új uszodánál, ami miatt nem lehet nyugodtan aludni. Aztán kiderült, hogy csak közvetve kapcsolódik az új uszodához az éjjeli zajongás. Valójában geotermikus kutat fúrnak az Etelka soron. Az elsőt abból a huszonhétből, amelyek fő feladata az lesz, hogy a szegedi hőszolgáltatót – azaz a központi fűtést használó fogyasztókat – ellássák zöldenergiával.

 Úgy tűnik, öt éven át fogja „élvezni" Szeged más-más városrésze, hogy éjjel-nappal fúrják a kutakat. Igaz, a hőszolgáltató vezetője azt ígéri, a fúrócég igyekszik a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozni a környékbelieknek. Ez nyáron tűnik igazán nehéznek, amikor légkondi híján sokan ablakot nyitnának, hogy egy kis hűvös levegőhöz jussanak. Leállni nem lehet a munkával: olyan, mint egy gyár, ahol jobban megéri három műszakot is fizetni, mint időt és pénzt veszteni a gépek leállításával, majd újraindításával. Az a tudat vigasztalja az éppen érintett szegedieket, hogy Európa második legnagyobb geotermikus zöldenergia-projektje zajlik körülöttük – holott a közelünkben egy darab gejzír sincs. Nem úgy, mint Izlandon, ami az első ebben. 

Viszont annak, hogy megújuló energiával fűthetem majd a lakást, tényleg örülök. Azt ugyanis egy ideje mindenki tudja, hogy a legnagyobb légszennyező Magyarországon a lakossági fűtés. Nemcsak azok, akik a vegyes tüzelésű kazánban PET- palacktól a rongyokig mindent eltüzelnek, hanem bárki, aki szénalapú energiahordozókat használ. Mint mi, panellakók is, akik a hőszolgáltatótól kapjuk a fűtést és a meleg vizet. Szegeden a legnagyobb légszennyező jelenleg a Szetáv, amely évente ötvenezer tonna szén-dioxidot juttat a levegőbe. A geotermikus energia használatával ez a felére csökken. Erre érdemes majd emlékeztetni magunkat, amikor télen a fűtés miatti szmogra, nyáron pedig a fúrás miatti zajra panaszkodunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A természet ereje

"Megmutatja, hogy a természet rendjét nem az ember irányítja." Tovább olvasom