Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Zöld(fülű) energia

"A demokrácia diszkrét bája, hogy nemcsak a rosszat, de a jót, a hasznosat sem szabad ráerőltetni az emberekre. A zöld energiák gyártását sem."
A demokrácia diszkrét bája, hogy nemcsak a rosszat, de a jót, a hasznosat sem szabad ráerőltetni az emberekre. A zöld energiák gyártását sem. Még akkor sem, ha a világ felfutóban lévő iparáról van szó; és akkor sem, ha az új beruházás munkát, biztos jövedelmet biztosítana nekik. Így mulat egy szegény magyar település. Minél kisebb, annál nagyobbat. Van abban valami megejtő, ahogy az egészségüket és környezetüket amúgy ezer módon pusztító emberek neki tudnak rontani minden, számukra új (idegen) ipartelepítési törekvésnek. Legalább varroda, cipőgyár vagy konzervüzem lenne... ne ez a gyanús nevű bioakármi. Az is elég, ha valaki belehuhogja a köztudatba, hogy veszélyes a környezetre, s már indul is a rémhírterjesztés lavinája. Ettől kezdve már kit érdekel, hogy a saját fatüzelésű kályháikkal, pöfögő traktoraikkal, lehasznált autóikkal mérhetetlenül nagyobb kárt okoznak környezetüknek, mint bármilyen bioüzem. Talán nem is az ő hibájuk.

Korrekt, mindenki számára érthető tájékoztatás, és az elfogadáshoz nélkülözhetetlen tájékozottság ugyanis alapfeltétele minden sikeres változásnak, változtatásnak – nem csak az iparosítás területén. Tudják-e például, hogy ezek a technológiák attól zöldek igazán, hogy alapanyagként nagy mennyiségű növényt használnak fel, amely a termesztés során szén-dioxidot vesz fel, illetve oxigént bocsát ki, azaz tisztítja a levegőt? Vagy azt, hogy ezek az iparágak tényleg csak akkor működnek jól, ha ott állnak mögöttük a gazdák, a mezőgazdasági szervezetek, a kutatóhelyek, a környezetvédelmi szakemberek, az eladók és vásárlók. Hogy mindez rendben legyen, valóban lehet, és kell is aggódni minden, a bioipart befogadó településen. Meg azon is, hogy a nagyságrenddel növekvő teherforgalmat elbírják-e a környék útjai, és mennyire zavarják az ott élő emberek nyugalmát. Erről és természetesen a környezetterhelés mértékéről (erőmű esetén különösen, hiszen tényleg égetésről van szó) érdemes huzakodni, garanciákat és megoldásokat kérnie a lakosságnak mind a beruházótól mind a település elöljáróitól.

A medgyesegyháziak mindenesetre könnyen lemondtak a biomassza-erőműről, Csanádpalota és Pitvaros vezetői viszont jó érzékkel nyúltak át a lehetőségért Békés megyébe. Ám mielőtt bárki is jobban beleélné magát a közel negyvenmilliárdos beruházásba, a döntéshozók tanuljanak a szomszéd példáján, s nézzenek körül a bioipar terén már rutinnal rendelkező nyugat-európai országokban, s a tapasztalatokat feltétlenül osszák meg a lakossággal.

Kovács Kornél professzor biotechnológiai előadását hallgattam nemrégiben. Amikor az üvegháztartás problémáiról beszélt, és a fenyegető környezeti katasztrófákra emlékeztetett, mindenki azonnal megértette, miért van szükség a zöld energiára. Ha nő a szén-dioxid mennyisége, emelkedik a hőmérséklet, a föld szerkezete kicsi változásokra is erősen reagál. Először ezt kellene mindenkinek megértenie

Olvasóink írták

 • 7. Varga Mátyás 2008. február 17. 20:03
  „((nem kő kő))
  Néhány kérdés önmagamnak!
  Gyerekkoromban miért is játszhattam egész nap kint a szabadban, egy szál fürdőnaciban nyáron? Akkor nem volt UV sugárzás?
  Most engedhetem ugyanazt az unokámnak?
  Ha a közeli folyóra mentem nem kellett vinni ivóvizet, mert az olyan tiszta volt, hogy nyugodtan ihattam belőle és nem kapott el semmiféle (strandvírus).
  Most engedném az unokámat inni abból a folyóból?
  Kis iskolás koromban volt olyan tél, amikor a faluban lovasszánnal vittek bennünket iskolába.
  Fog még látni ilyet az unokám?
  A 60-as években, a 44sz főúton lejátszattunk egy kispályás focimeccset. Ma át lehet kelni egy kispályás meccsnyi idő alatt?
  Akkortájt volt a faluban kettő db kurblizós telefon, Ma elég egy családban mobilból ennyi?
  Volt a faluban kettő db televízió. Ma elég egy családban ennyi?
  "Jóska bácsi"akkor családjával hajnaltól ápolta gyümölcsfáit.
  lovas fogattal vitte a gondosan válogatott terményét a vasútra, a 424-es pedig a városokban élőknek. Ma Jhondeer Class Rába stb nélkül megélne a mezőgatdaságból?
  "Jóska bácsi" megtermelte a lovának a zabot, és a szénát. Ma megtermeli a Jhondeer-nek Class-nak Rábának?
  Mekkora környezetterhelést jelentett a Pejkó, és a Ráró? (Igaz a lófing is üvegház - gáz!)
  Mekkorát jelent a Jhondeer, a Class, a Rába?
  "Jóska bácsi" akkortájt fütyült arra, hogy mekkorákat durrogtat a ráró, és ma is fütyül arra, hogy mennyit füstölög a Rába! Ha úgy érzi hogy ez a "füstölgés" árt az unokájának rossz ember ő ha kiáll az M5-re és kezében táblával jelzi hogy:
  TISZTELT BÁRSONYSZÉKES URAK! ÉN! JÓSKA BÁCSI ÚGY GONDOLOM, HOGY MINDANNYIAN TEHETÜNK VALAMIT UNOKÁINKÉRT! A TUDÓS URAK SZERINT GLOBÁLIS FELMELEGEDÉSNEK NEVEZETT JELENSÉG ELLEN. lEHET HOGY ÖNÖK A BÁRSONYSZÉK KÉNYELMÉHEZ RAGASZKODVA A SZÁMÍTÓGÉPRŐL SZERZETT INFORMÁCIÓIK ALAPJÁN ÍGY, VAGY ÚGY LÁTJÁK A DOLGOKAT, DE ÉN, JÓSKA BÁCSI NEM CSAK A TV-BŐL ISMEREM A RÉT ILLATÁT!
  Netán "Jóska bácsi" megfigyelt valamit a hajnali harmatos réten, amit a 7 órakor ébredező nagyurak nem vettek észre?
  Azt tanították valaha, hogy tiszteljük egymást, tiszteljük az értelmiségi embereket, de tiszteljük az idősebbeket is ! A ma embere tiszteli egymást? Tiszteli a pórnép az értelmiségit, tiszteli az értelmiségi a pórnépet?
  Tiszteletem Jóska bácsi!”
 • 6. waterbear 2008. február 17. 14:22
  „Globális felmelegedés....
  Bocsánat ha ezt egyből nem hiszem el, volt már ilyen korszaka föld történetében, és lesz is, na meg azért hallani adatokkal, széleskörű adatokkal, nem csak városi meteorológiai adatokkal alátámasztott szakvéleményekről is...
  Urbanizációs hősziget hatás... ez is benne van, na meg némi üzleti érdek is.
  De ha igaz is a globális felmelegedés, ránk a rövid távú hatásai vonatkoznak, nem azon kellene gondolkodni akkor inkább, hogy megteremtsük a hazai narancs termesztés alapjait? Ha már úgyis melegszik az éghajlat? Nekünk ebből a csökkenő fűtés számla jut, meg az új lehetőségek...nem kéne efelé elmozdulni ahelyett, hogy mindjárt "farkast" kiáltunk? Tegyünk ellene, ha lehet, de a kontinentális riogatás nem viszi előre az ügyet.. tanácskozás tanácskozás hátán, érvek, ellenérvek... "Jóska bácsi" meg csendes derűvel a barck helyet datolyát szüretel majd, meg avokádót, ahelyett, hogy kiállna az M5-re táblákkal a kezében, hogy tegyünk valamit a felmelegedés ellen!
  Túl földhözragadt lenne? Lehet, csak általában a divatosnak tűnő "eszmékért" a pórnép nem realizál hasznot...

  Na most jöhetnek a kövek....”
 • 5. sevenof9 2008. február 10. 18:56
  „az olaj=bioenergia
  koszen=bioenergia

  jol gazdalkodtunk veluk? nem.

  akkor miert lenne ez maskepp a tobbi bioenergiaval?

  az usaban a bioetanol csak azert olcsobb,mert az allam az adofizetok penzebol szubvencionalja a kukoricatermesztoket. mikozben a kukorica ara jo magas,igy a hus ara is felment. a bioetanol eloallitasahoz tobb fosszilis energia kell,mintha csak a fosszilis eergiat hasznaltuk volna fel.

  soroljam meg? a """""tiszta""""" hidrogent szenhidrogenekbol allitjak elo,miozben a mellektermek: CO2. huh de okos.

  ki allitja meg az emberiseg "fenntarthato fejlodeset"? miert kell ennek a fajnak exponencialisan szaporodni a sikerhez?
  vagy az energiaehseg lesz a mi csucsragadozonk? magunknak teremtettuk...

  ekkozben a "globalis felmelegedest" szerencselovagok lovagoljak meg (al gore) es az eddig objektivnek tuno nobel bizottsag is kinyalta a valagat. ejnye,no,itt tartunk?”
 • 4. Varga Mátyás 2008. február 10. 15:00
  „RE:sevenof9
  Javaslatod is egy, a megoldások közül, és ha kellően pesszimistán nézzük a dolgokat, akkor minent megtesz az ember ezért.
  Én, hiszek az emberek jobb belátásában.
  A bioenergetika kérdése valóban tűnhet fellángolásnak, csak lehet, hogy már késői.- Mármint az alkalmazásának elkezdése. A természet pont annyit ad mindenből, amennyire szükség van. Arról nem tehet, hogy mi emberek, anélkül döntünk sok kérdésben, hogy az optimális termelés, és felhasználás mértékét átgondolnánk.
  A bioenergetika kérdését nem egyszerű körüljárni, nekem több év is kevésnek tűnik. Minél mélyebbre ás az ember, annál inlkább világossá válik, hogy a kincs, ott hever a lábunk előtt. Ha nem vagyunk hajlandóak észrevenni, és lehajolni érte, akkor nagy eséllyel a sárba tapossuk.
  Most, Madách Imre, "Az Ember tragédiája" visszatérő gondolata jutott eszembe. "Ember küzdj és bízva bízzál!"”
 • 3. sevenof9 2008. február 10. 14:34
  „igen,van megoldas. ezt a hulye embert eltavolitani a Fold nevu bolygorol.
  Ez a bioenergia fellangolas is ideiglenes megoldas. Ugyanis veges a termelheto biomassza tomege.”
 • 2. Varga Mátyás 2008. február 10. 09:43
  „Gratulálok a cikkhez!
  Több ilyen, és ehez hasonló publikációra lenne szükség a média minden létező formájában, hogy elkerülhessük a már szinte elkerülhetetlennek tűnőt, a föld katasztrófáját.

  VAN, LÉTEZIK MEGOLDÁS! Ennek a részét képezi például Kovács Kornél professzor munkássága, kitartása.
  A hatalom, a hatalmi lobbik pillanatnyi érdekei, az egyszerű emberek nemtörődömsége, és sok esetben tájékozatlansága azonban gátat szab a jobbító szándéknak, ezáltal a föld jövőjének.
  A természet, évmilliók óta szigorúan betartja saját törvényeit. Az ember, folyamatosan változtatja a sajátját. A temészet, és az emberiség harmonikus kapcsolata azonban megbomlott!
  A gazdaságközpontú gondolkodás, a minden áron, minél előbbi meggazdagodás mérhetetlen vágya, és az emberi nemtörődömség az önpusztítás útjára vezeti a homo sapienst.
  Nagy felelősséget tulajdonítok a médiának! Napjaink vizuális embere mérhetetlen mennyiségű sokkoló negatív hírrel, és kultúrszmoggal megtömve nem csoda, hogy egyre erőszakosabbá válik, nem hajlandó kimozdulni a pillanatnyi komfortzónájából, és nem figyel kellő képpen önmagára sem, nemhogy azokra, akik nem csak önmagukért, hanem az emberiségért, mindannyiónkért, alázattal teszik dolgukat.
  Több éve már, hogy szélmalom harcnak tűnő csatáimat vívom, több környezeti, természeti problémamegoldás elfogadtatását illetően.
  Van, létezik megoldás! Kérdés csupán, hogy érdekel e egyáltalán valakit?”
 • 1. sevenof9 2008. február 09. 04:39
  „"a föld szerkezete kicsi változásokra is erősen reagál"

  ezt erti valaki?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torkos-mozgós

"Miért vevő az akcióra a torkos vendég? Például azért, mert a drágább éttermek különlegességeibe is… Tovább olvasom