Kecskemét és környéke

2010.06.16. 10:17

Elérte Bács-Kiskunt a tiszai árvíz - videó!

Bács-Kiskun - Noha csak szerdára várják a Tisza tetőzését Tiszakécske és Lakitelek térségében, a szakemberek már biztosan tudják: nem veszélyezteti az ár a lakóépületeket.

Viszont annál nagyobb a gond a mezőgazdasági területekkel, ahol több ezer hektárt egy hete víz borít. A védekezők tartanak a hétvégi esőzéstől, amely ismét jelentős mennyiségű csapadékot jelent majd. Hogy ez milyen megoszlásban és milyen intenzitással érkezik a térségre – még nem lehet tudni.

Viszonylag mindenütt nyugalom honolt a Közép-Tisza menti településeken, még ott is, ahol homokzsákok barikádozzák el az épületet a biztonság kedvéért. Tiszakécskén nem kell attól tartani, hogy az üdülőövezetet eléri az ár. Egy helyen dolgoznak még a katasztrófavédők a zsákolással, ahol a gáton átszivárgott és egy vikendházat körbefogott a víz.

Ennek ellenére a Közép-Tiszavölgyi Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság szakembere azt mondja, egyáltalán nem vészes a helyzet. Ugyan ez mondható el az önkormányzati tulajdonban lévő gátak menti területekekről is. Ezen a töltésszakaszon például 12 napot dolgoztak az emberek, mire a zsákok a helyükre kerültek.

Átlagban 60 és 160 fő közötti közmunkás, valamint fizikai alkalmazott és műszaki irányító dolgozott a védvonalon, összesen 80 ezer zsákot építettünk be és durván olyan 1400 méter hosszan védtük be fóliával a töltést - fogalmazott Németh Lajos Tiszakécske önkormányzati védelemvezetője.

A házak nem voltak veszélyben, de 680 hektár szántó terület a víz alá került. Azt mondják, egy elhúzódó tetőzésre kell számítani, de a mostani előrejelzés szerint a Felső-Tiszán elindul egy újabb árhullám, ami nem tudni, hogy milyen vízszint emelkedést okoz itt a közép-tiszai részen. Tehát semmi sincs még biztonságban, épp ezért a mozgósítható emberek telefonszámai kéznél vannak, mint ahogy a további zsákoláshoz szükséges kellékek is. Tőserdőt is borítja a víz, és Lakiteleknél is még mindig emelkedik a vízszint.

Jelenleg a tiszaugi vízmércénél 814 és 820 között várjuk a tetőzést, a számítások szerint holnap este, vagy késő délután fog bekövetkezni, jelenleg még árad a folyó - mondta el Tornyi Gyula Lakitelek önkormányzati védelemvezetője.

Ezen a településen 22 ezer homokzsákot töltöttek meg és 40 tekercs fóliát használtak el a gátak megerősítésére. Lakóházakat sehol sem veszélyezteti a víz. Jóval magasabb vízszintre számítottak, de itt is felkészültek a hét végi esőzésre. 17 ezer homokzsák áll készenlétben. Stábunk járt Tiszabögön és Tiszaalpáron is, ahol ezer hektár szántóföld áll vízben. Részletes összefoglalónkat holnap este fél 8-kor a Városon Kívül magazinunkban megnézhetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!