Kecskemét és környéke

2010.10.28. 14:33

23 milliós támogatás a kétéltűek védelmére

23 millió forintos támogatást nyert el a Kiskunsági Nemzeti Park a „Kiskunsági élőhelyek kétéltű populációinak védelme" című projektjének előkészítésére. <br>

Delmagyar.hu

A projekt célja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található Szeri-puszta, Nagy-Széksós-tó és Müller-széki szaporodó és telelő élőhelyek között a kétéltű populáció számára biztonságos átjárók és fixen telepített terelő rendszer kiépítése. Mindezt az egyes fajokra jellemző mobilitási, ökológiai igények és a közutakra vonatkozó műszaki elvárások, szabványok figyelembe vétele mellett. A fejlesztés konkrét célja három útszakaszon kialakítandó kétéltűátjáró-rendszer megépítése:
- az 5512.számú Mórahalom és Röszke közötti útszakaszon,
- az 5. számú főút, 143+700-144+300 km szelvények (Balástya-Kistelek) közötti szakaszán,
- a 4519.sz útszakasz 23+100 - 26+300 km szelvények (Ópusztaszer-Baks).

A projekt végeredményeként létrejövő kétéltű védelmi rendszer hozzájárul a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található védett fajok populációinak megóvásához és gyarapodásához. Ezen túlmenően az utakon való pusztulástól megmentett állatok a helyi táplálékláncban is fontos szerepet töltenek be, szúnyogfogyasztásuk miatt (különösen az EU vegyszeres szúnyogirtásra vonatkozó tiltása után) a turisztikai beruházások vonzerejét is növelik. Közlekedésbiztonsági vonatkozása is van a projektnek, mivel az utakon csúszós felületet képező béka tetemek az autósok számára veszélyes helyzetet teremtenek, csúszásveszélyt okoznak.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!