Kecskemét és környéke

2010.10.26. 19:06

A világbajnokságon bizonyíthat a 13/G kedvenc tanára

Kecskemét – Jakab Tamás, a kecskeméti Széchenyi István szakközépiskola tanára is megméretteti magát a november 20-án kezdődő luxemburgi Szakács-Cukrász Világbajnokságon. A mesterszakács nem akármilyen menüsorral készül a versenyre. <br>

Ferentzi Miklós

A Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakközépiskola 46 éves tanárát kedden épp a 13/G-nek adott óráján csíptük el egy interjúra. Amikor alanyunk néhány percre magunkra hagyott bennünket, és megkérdeztük a diákoktól, mit gondolnak a tanár úrról, egyöntetű volt a vélemény, hogy az iskola legjobb tanárával ülhetünk szemben. Mi pedig kíváncsiak voltunk, hogyan készül a kecskeméti szakács-tanár a világ legjobb szakemberei ellen.

- Kik indulhatnak egy szakács világbajnokságon?
- Ahhoz, hogy egy ilyen világversenyen elindulhasson valaki, először is tagja kell hogy legyen a Magyar Gasztronómiai Szövetségnek. Ezen kívül pedig természetesen a korábbi évek eredményei számítanak bele a kvalifikációba, és azért igen komoly anyagi ráfordítás is szükséges az induláshoz.

- Mekkora összeg szükséges egy ilyen VB részvételhez?
- Nekem személy szerint mintegy 800 ezer forintba kerül majd ez az öt nap. Ebből 130 ezer forint a szállás, 100 ezer forint a repülőjegy. Az igazán nagy tétel pedig a nyersanyagok, eszközök beszerzése, mindezt ugyanis a versenyzőknek maguknak kell állnia. Csak tányérokra több mint 100 ezer forint ráfordítás szükséges, de hasonló összeg megy el a felhasználandó textíliákra is. Szóval nem egy olcsó mulatság, szerencsére a Kecskeméti Önkormányzat 400 ezer forinttal támogat, amit ezúton is szeretnék megköszönni, illetve több támogató is képben van még ez ügyben.

- Említette az eredményeket. Ön melyekre a legbüszkébb?
- Az ország legnagyobb szakács versenyén, a Kulinári Expo-n 2007-ben az első-, 2008-ban pedig a második helyen végeztem. A második legnagyobb hazai versenyen, a tatai Farsang Kupán 2008-ban a második-, 2009-ben pedig a harmadik helyet szereztem meg.

Így néz ki egy bajnoki tál Jakab Tamás tálalásában.

Így néz ki egy bajnoki tál Jakab Tamás tálalásában.
- Milyen kategóriák vannak egy szakács világbajnokságon?
- A szakácsoknál különböző versenyfeladatok vannak. Az „A" kategóriában dísztál készítése, meleg-hideg előétel készítése és az úgynevezett „finger-food" (előre elkészített étel feltálalása – a szerk.) a feladata. Én a „B" kategóriában indulok, ahol készíteni kell egy gála menüt, ami ötfogásos díszétkezésből és háromfogásos vegetáriánus menüből áll. Mindezt adagonként külön tányérokban tálalva kell elkészíteni. Van még „C" és „D" kategória is, előbbi a cukrászok versenye, utóbbiban pedig a szakácsok és cukrászok artisztikai ügyességét mérik össze. Itt tésztából, kemény zsírból és csokoládéból megformált kompozíciókat kell elkészítenie az indulóknak.

- Összeállt-e már fejében a versenyre készített menüsora?
- Annyit elárulok, hogy a díszétkezésben szerepelni fog a menüben hal, nyúl, szárnyas, vad és csokoládés felhasználású desszert. A vegetáriánus menü szigorúan „vega" lesz, tehát halat sem tartalmaz majd. Ebben a menüsorban található lesz sütőtök, cukkini, aszalt zöldségfélék és tofu is.

- Mennyit készül az ember egy ilyen versenyre?
- Egy világbajnokságra, vagy bármilyen más egyéb versenyre nem hetek alatt készül fel egy szakács, hanem onnantól kezdve, amikor rászánja magát a versenyzésre. Részt kell venni a hazai és nemzetközi versenyeken, és az ott tapasztalt trendbeli fejlesztéseket rendszeresítenie kell saját munkájában. Ilyen például most a vákumban főzés, és a „suvid tech", azaz a lassú, alacsony hőmérsékleten hosszú ideig sütés. Ez akár 10 óráig is elhúzódhat egyébként egy étel esetében.

- Magyarországot mennyien képviselik a világbajnokságon?
- Összesen talán még 50-nél is több magyar indul a versenyen. A nemzeti válogatott felkészítője Varga Károly lesz, ő koordinálja a katonai és ifjúsági válogatott munkáját is. Az ifjúsági válogatott tagja lesz korábbi tanítványom, Garaczi Zoltán, aki jelenleg a Tanyacsárda szakácsa. A nemzeti csapat tagja lesz Birkás Gábor soltvadkerti cukrász is, valamint egyéniben, „D" kategóriában még két kecskeméti szakács, Magyar Szabolcs és Szabó László. Ígérhetem, minden megteszünk, hogy jó hírét vigyük városunknak a világ legjobb szakácsaival megküzdve is.

Névjegy
Jakab Tamás 1964. november 15-én született Miskolcon. Nőtlen, gyermeke nincs. Elsőként egy szakács szakmunkás képzőt végzett el Cegléden, majd miután egyre inkább hivatásává vált a szakma, tovább képezte magát. Letette a vendéglátóipari szakérettségit, majd főiskolai diplomát szerzett vendéglátóipari szakoktató és vendéglátó-szállodaszakos közgazdászként is. Még itt sincs vége a sornak, hiszen vendéglátó-szálloda szakon közgazdász-tanár főiskolai diplomája is van, januárban lesz az egyetemi vizsgája. 22 éve tanít a kecskeméti Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakközépiskolában, és ahogy fogalmazott, az élete a szakma szeretete és ennek oktatása. 2007-ben tette le a szakács mestervizsgát Budapesten, ez lesz élete első világbajnoksága.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!