Kecskemét és környéke

2010.10.21. 15:28

Életfogytiglant kapott a szanki gyilkos

A Szegedi Ítélőtábla másodfokon helybenhagyta a Bács-Kiskun Megyei Bíróság korábbi ítéletét, így legkorábban 30 év múlva szabadulhat a börtönből az a 28 éves férfi, aki 2009 augusztusában részegen, baltával agyonvert egy 60 éves nőt egy szanki tanya udvarán. <br>

Delmagyar.hu

A korábban háromszor büntetett, hegesztő szakképesítéssel rendelkező vádlott, a 28 éves Ludvig Tamás elfogása előtt alkalmi munkákból élt. A Ludvig 2008 decemberében kezdett dolgozni egy szegedi lakos jászszentlászlói tanyáján, ahol a tanya körüli munkákat végezte, és az állatok ellátásában segédkezett. A tanya tulajdonosa üzleti kapcsolatban állt a 60 éves, svájci állampolgárságú R. Tabeával, aki néhány éve Magyarországon, Szankon telepedett le, és akinek a tanyájába a szegedi lakos állatokat és takarmányt szállított. Három alkalommal magával vitte a vádlottat is, hogy a rakodásban segítsen. Ludvig Tamás ekkor tudomást szerzett arról, hogy a nő egyedül él a tanyában, van három kutyája, de ezek nem házőrző kutyák, az idegenekkel barátságosak.

A vádlott 2009. április 20-ig dolgozott a jászszentlászlói tanyán, mert időközben egy korábbi bűnügye kapcsán szabadságvesztésre változtatták át pénzbüntetését. 2009. július 30-án szabadult, mivel egy barátja édesapja kifizette a pénzbüntetés hátralévő részét. A vádlott augusztus 1-én felkereste korábbi munkaadóját Jászszentlászlón azért, hogy ismét munkát kapjon, de az csak néhány napos szállást ajánlott fel neki. A vádlott ezt elfogadva azt mondta, visszamegy lakóhelyére, Istenmezejére. Augusztus 4-én B. S. autóval kivitte a vádlottat a jászszentlászlói vasútállomásra, hogy Egerbe tudjon utazni, és útiköltségre hat ezer forintot adott neki.

A vádlott azonban lekéste a vonatot, ezért átment Szankra, ahol egész nap italozott. Mintegy 20 üveg sört és több féldeci pálinkát fogyasztott el. Mivel a vonatjegyre kapott pénzt elitta, a vádlott úgy döntött, hogy elmegy R. Tabea sértett közelben lévő tanyájára, ahonnan elhoz egy birkát, és azt pénzé teszi. Este 7 óra körül ért oda a leittasodott vádlott, és mivel a tanyán mozgást nem észlelt, bemászott a kerítésen. Benézett a juhkarámba, de úgy döntött, hogy mégsem birkát visz el, hanem a lakóépületből fog értékeket megszerezni. Úgy 8 óra tájban a tanya tulajdonosa és vele a kutyái kijöttek a házból, majd amikor észrevették a tornác mellett megbújó vádlottat, odamentek hozzá. Ekkor látta meg a sértett, hogy a vádlott egy baltát tart a kezében, amit a ház mellett talált. Erre a sértett sikoltozni kezdett, a guggoló vádlott pedig felegyenesedett, és három ütést mért a vele szemben álló sértett fejére és arcára. A sértett megpróbált védekezni, hátrálás közben a földre esett, és ekkor a vádlott a már földön fekvő nő hátára térdelt, nagy erővel háromszor újra lesújtott a sértett fejére, majd hatszor a hátát ütötte meg, végül még két ütést mért a sértett tarkójára. Az asszony néhány percen belül meghalt.

Miután a vádlott látta, hogy a sértett már nem él, kihozott a házból egy takarót, azzal a holttestet letakarta, majd bement a házba, hogy értékek után kutasson. Magával vitt - többek között - egy laptopot, egy fényképezőgépet, ennek tartozékaival, két mobiltelefont, egy pénztárcát, benne ezer forinttal és a sértett okmányaival, valamint 100 ezer forint készpénzt. Az összesen 165 ezer forint értékű tárgyakat egy 3 ezer forint értékű laptop táskába tette. Ezt követően a vádlott a ház udvarán lévő derítő aknába dobta a tanya tulajdonosának szőnyegbe csavart holttestét, a tett elkövetéséhez használt baltával és egy olyan késsel együtt, amit a sértett konyhájából vett el. Ezután a tornácról a vérfoltokat slaggal lemosta, majd elment a tanyáról. Begyalogolt a szanki vasútállomásra, de útközben a pénztárcából kivette az ezer forintot, és a tárcát az okmányokkal együtt eldobta.

A vádlott másnap reggel visszautazott Istenmezejére barátaihoz, H. Tamáshoz és feleségéhez, akiknek a bűncselekmény elkövetéséről nem tett említést. Az eltulajdonított tárgyakat azzal adta oda H. Tamásnak, hogy azok a sajátjai, és ha tud, szerezzen rá vevőt. Az ellopott pénzt a vádlott néhány nap alatt felélte, a tárgyakat pedig a rendőrség augusztus 8-án, a vádlott elfogásakor lefoglalta, és az elhunyt sértett hozzátartozójának eljuttatta. Így az okozott kár egy része megtérült. Megtalálták az igazolványokat is, amiket az illetékes hatságoknak kiadtak.

A bíróság által különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és 6 rendbeli közokirattal visszaélés vétsége miatt elítélt vádlott jogerős büntetése életfogytig tartó fegyházbüntetés, 10 év közügyektől eltiltás lett, és vele szemben 101 ezer forint értékben vagyonelkobzást rendeltek el. A vádlott legkorábban 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!