Kecskemét és környéke

2010.10.22. 09:35

Felszámolóbiztos érkezik a Ganz-Röckbe

Pénteken keresi fel a kijelölt felszámolóbiztos, Buga Tamás Imre a TE Ganz-Röck Zrt. kiskunfélegyházi gyárát, hogy megnyugtassa a már két hete sztrájkoló munkásokat. Az erőművi berendezéseket előállító cég dolgozói immáron hetedik hónapja nem jutnak fizetésükhöz. <br>

Delmagyar.hu

Ezért számukra kulcskérdés, hogy mielőbb pénzt kapjanak a bérgarancia-alapból. A felszámoló Kelet-Holding Zrt. képviselője azt is el kívánná érni, hogy a kiskunfélegyháziak a lehető leghamarabb hagyják abba a sztrájkot, mert az Alstom cég szeretne hozzájutni az általa megrendelt és kifizetett, a sztrájkolók által korábban legyártott csövekhez.

A sztrájkoló munkások azt szeretnék elérni, hogy a TE Ganz-Röck Zrt. tulajdonosai kifizessék elmaradt bérüket és a juttatásokat, amit a német Alstom cég 200 millió forintnál nagyobb értékű szállítmányának visszatartásával próbálnak kikényszeríteni. A Ganz-Röck többségi tulajdonos a Szabó András nevével fémjelzett Resonator-csoport, a kisebbségi rész a Nagy Elekhez kötődő Vegyépszer-csoport. A cég ellen több mint egy hónapja felszámolási eljárást indított az illetékes bíróság. A Ganz-Röcknek van némi vagyona, így ennek értékesítéséből a felszámoló valamennyire tudja a dolgozókat kártalanítani, akik a bérgarancia alapból is kaphatnak majd pénzt. Szükség lenne arra, hogy legyen egy befektető, aki tőkeemelést hajt végre és szükség lenne a hitelre is, hisz a felhalmozott adósságokat csak mindkét feltétel teljesülése esetén tudnák kezelni. A feltételek teljesülése esetén a megkezdett reorganizációs folyamatot be lehetne fejezni, a dolgozók részére az elmaradt béreket ki lehetne fizetni és a vállalat piaci helyzetét meg lehetne erősíteni.

"Nekem már nyolcszázezer nettó munkabérrel tartoznak" - panaszkodott Molnár István csoportvezető, a sztrájkbizottság elnöke. "A bérgarancia-alapból ennek talán a felét kapom meg" - tette hozzá. Úgy számolt, hogy ha négyhavi bérhez hozzájut, az első hónap a banké, a második a hegyekben álló közműszámlákra, a harmadikból a rokonoktól, haveroktól kapott kölcsönökre megy el, a negyedikből pedig kezdhet kenyérre költeni.

Molnár szerint a pénteki megbeszélések sokban meghatározzák a hogyan továbbot. Eddig nagyon ügyeltek arra, hogy minden lépésüket a törvényesség jegyében tegyék meg. Alaposan felkészítette őket a Vasas szakszervezet jogásza. Vigyáztak akkor is, amikor a vezérigazgató felhatalmazását mutogatta a német Alstom vállalat által megbízott ügyvéd, aki hol váratlanul éjszaka, hol nappal jelent meg, biztonsági emberek és kamionok kíséretében, hogy elszállíttassa az Alstom megrendelésére gyártott, a dolgozók becslése szerint legalább 200 millió forintot érő hajlított csöveket. Vigyék, mondták a dolgozók, és nem nyúltak a csarnok kapuja előtt felvert sátrukhoz. A kihívott rendőrök széttárták karjukat: ez polgárjogi eljárást igénylő vita, nekik itt nincs miért beavatkozniuk. Így az ügyvéd és kísérete ismételten üres kamionokkal távozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!