Kecskemét és környéke

2010.10.14. 10:57

Négy alpolgármestere lett Kecskemétnek - közvetítésünk

Csütörtök délelőtt megtartotta ünnepélyes alakuló ülését a Kecskeméti Önkormányzat Közgyűlése. Cikkünkben percről-perce elolvashatja mi történt a délelőtt folyamán.

Delmagyar.hu

Közvetítésünk is véget ért, köszönjük olvasóink figyelmét.

11:13:
Az alakuló ülést követően a képviselők közös fotózáson vesznek részt, ezzel zárul is a mai program.

11:10: Az ülés végén Zombor Gábor felhívta a figyelmet a kolontári katasztrófa áldozatainak megsegítésére, amiben a város példát mutat. Az LMP és az MSZP frakcióvezetője azonnal üdvözölte is a kezdeményezést.

Csütörtökön tartotta alakuló közgyűlését Kecskemét Önkormányzata - KÉPGALÉRIA


11:04: A bizottságok tagjai is letették az esküt, ezzel a napirendi pontok végére értünk.

11:00: Dr. Zombor Gábor kérésére a megyével és a kistérségekkel való kapcsolattartásra egy tanácsnok kinevezésére is sor kerül. Ez a személy pedig Vörösmarty Attila lett, akit korábban alpolgármesteri pozicióra is esélyesnek tartottak, ám végül erről lemaradt.

10:58: Íme a bizottságok összetétele:

Jogi, Ügyrendi és Bűnmegelőzési Bizottság (5 fő)
elnök: Dr. Brúszel László
társelnök: Dr. Sztachó-Pekáry István
képviselő tag: Kriskó Dávid
külső tagok: Dr. Kovalcsikné Dr. Kalmár Éva
Dr. Salacz László

Költségvetési és Vagyongazdálkodási Bizottság (7 fő)
elnök: Dr. Szeberényi Gyula Tamás
társelnök: Falusi Norbert
képviselő tagok: Bogasov István
Vörösmarty Attila
külső tagok: Lossó Aida
Dr. Szabó József
Szenes Márton

Oktatási és Kulturális Bizottság (7 fő)
elnök: Leviczky Cirill
társelnök: Pászti András
képviselő tagok: Lévai Jánosné
Marczi Albert
külső tagok: Petőfi Sándor
Sárközy istván
Ihászi Dániel

Szociális, Egészségügyi és Ifjúsági Bizottság (7 fő)
elnök: Trungel Ilona
társelnök: Engert Jakabné
képviselő tagok: Dobos József
Kósa József
külső tagok: Kalló Julianna
Nagy László
Rigóné Kiss Éva

Városrendezési, Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottság
elnök: Szalay Gábor
társelnök: Király József
képviselő tagok: Kohajda László
Sipos László
külső tagok: Tóthalmi Ferenc
Dr. Iványosi-Szabó András
Faludi György

10:47: Hosszas szavazás kezdődött a bizottságok tagjainak és elnökeinek személyéről. perceken belül a teljes listát közöljük majd közvetítésünkben.

10:41: A közgyűlés egyhangúan megszavazta az előterjesztést, így a jövőben mindössze öt bizottsága lesz az önkormányzatnak.

10:39: Dr. Zombor Gábor azt javasolta a bizottsági tagoknak, hogy alakítsanak majd munkacsoportokat és albizottságokat, így felosztva a rengeteg feladatot.

10:35: A bizottsági struktúra változásával, a bizottsági feladat- és hatáskörökkel összefüggésben módosítanak rendeleteket. A lényeg, hogy az eddigi kilec helyett csak öt bizottság működne a jövőben, és ezt összevonásokkal oldanák meg.

10:30: Az alpolgármesterek fizetésének megszavazása következik. Az előterjesztés alapján Szemereyné és Mák 504 ezer 380Ft, Nagypál és Katonáné pedig  476 ezer 360Ft-os fizetséből gazdálodhat majd az elkövetkező ciklusban (plusz a különböző bizottsági járulékok.)  A képviselők megszavazták a fizetést.

10:26: Elhangzottak az alpolgármesteri eskük is, most gratuláció-áradat a teremben. Ritka az ennyi mosolygós politikus egy helyen.

10:23: Ismertették az alpolgármesteri szavazás eredményét. Ez alapján négy alpolgármestere lett Kecskemétnek. Szemereyné Pataki Klaudia 17:4, Katonáné Szabó Gabriella 14:8, Mák Kornél 16:5, Nagypál Sándort pedig 16:6 arányben lett megválasztva a titkos szavazáson. 

10:22: A 10 percesre tervezett szünet jócskán elhúzódott, 27 perc után folytatódik az ülés.

A szavazás idejére szünetet rendeltek el. Folytatás 10 perc múlva.

09:55: Folytatva az előbbi gondolatsort a polgármester elmondta, hogy a város üzemeltetésével kapcsolatos feladatokra kívánja Nagypál Sándort kinevezni. Az ő feladata lesz az infrastruktúra fejlesztése. Katonáné Szabó Gabriellát pedig az ifjúságvédelem és a szociális területek felügyeletével bízná meg.

09:52: A polgármester válaszában elmondta, hogy miután sok munka vár a városvezetésre, szükségesnek látta a négy alpolgármester jelölését. Szemereyné ahogy az elmúlt ciklusban a beruházásokért felel majd. Mák Kornél az oktatási, kultúrális ügyekért felel majd, Sárközy István helyét veszi majd át. Mák Kornél feladata lesz az egyházakkal és a civil szervezetekkel való kapcsolattartás is.

09:51: Kohajda László független jelölt kért szót. Kérdést intézett a polgármesterhez, hogy miért van szükség négy alpolgármesterre, illetve milyen szakmai érdemek miatt kell őket megszavazni.

09:49: A képviselőknek ikszelniük kell majd a lapokon, hogy egyet ért-e a papíron lévő jelölt alpolgármesteri kinevezésével. A négy jelölt: Szemereyné Pataki Klaudia, Mák Kornél, Nagypál Sándor és Katonáné Szabó Gabriella.

09:46: Nagy a derültség a teremben, miután egy bariton férfihang bekiabált a hátsó sorokból, hogy "Hangot kérünk, nem érteni!". Ezt követően bekapcsolták a mikrofont, mostmár senki sem marad le semmiről.

09:45: Következik az alpolgármesterek megválasztása. Miután titkos szavazás lesz, most előbb a szavazatszámláló bizottság tagjait választották ki.

09:43: Miután illetménye megszavazásra került, Zombor Gábor elfoglalta a fő helyet a pulpituson, leváltva Trungel Ilonát.

09:39: A polgármester illetményének megállapítása következik. Dr. Zombor Gábor érintettség okán nem fog szavazni. Az előterjesztés alapján Zombor Gábor fizetése 560 ezer 425 forint lenne az elkövetkező négy évben. Ezt egyhangúlag elfogadták a képviselők. Más költségtérítésre nem tart igényt a város első embere.

09:31: A polgármesteri köszöntőből idézünk: "Azt ígértem korábban, hogy a városban nem a napi politika, hanem a város érdeke, az igazi várospolitika fog érvényesülni. Az elmúlt négy évben ebben mindenki partner volt, és példaértékű összefogások születtek a város érdekében. Egy országosan irigyelt testület vagyunk, tudjuk mi következik az elkövetkező négy évben, tudjuk mik a feadatok, és tudjuk mi lesz ennek az eredménye. Ezt az elmúlt négy évben sikerült megalapoznunk. Gratulálok az új emebereknek akik bekerültek, biztos vagyok benne, hogy ez a testület erősödni fog velük. Azt tudom ígérni, hogy a jövőben is a konszenzust keresve, a város érdekeit szem előtt tartva dolgozom majd. Megfelelő összefogással nagyon-nagy eredményeket tudunk elérni. Kiemelném a városháza dolgozoóinak munkáját, akik az elmúlt négy évben kimagaslót nyújtottak. Mindenki munkájára szükség lesz, hogy elérjük céljainkat, de ez a város sikerre van ítélve!"

09:29: Dr. Zombor Gábor letette hivatali esküjét, most a képviselőtársai vannak soron. Fennkölt szavakat hallhattunk, de ha mindenki betartja amire felesküdött, akkor boldogok lehetünk majd...

09:24: A Helyi Választási Bizottság elnöke átnyújtotta dr. Zombor Gábor polgármester megbízólevelét, most a képviselők vannak soron.

09:20: A képviselők egyéni bemutatása során érződik csak igazán, milyen erős többsége lesz a Fidesz-KDNP-nek a közgyűlésben.

09:17: A Helyi Választási Bizottság elnökének tájékoztatóját hallgathatjuk éppen. A választási eredményekről korábban részletesen is beszámoltunk már, most ugyanezeket a számokat ismeretetik. Dr. Zombor Gábor győzelmének bejelentését hatalmas taps fogadta a teremben, de minden bejutott képviselőnek jár az udvarias köszöntés.

09:14: Megtörtént a szavazatszámlálók ellenőrzése is, mindenki-é működik, ez nem múlhat ma semmi. A napirendi javaslatot egy nem szavazó kivételével mindenki elfogadta.

09:10: A Himnusz felcsendülését követően dr. Schmidt Pál államfő köszöntő szavait hallgatták meg a jelenlévők, CD-ről.

09:06: Trungel Ilona képviselő asszony köszöntöjével elkezdődött az ünnepi közgyűlés. Hetényegyháza önkormányzati képviselője fogja levezetni az ülés bevezetőjét.

09:03: Megérkezett dr. Zombor Gábor polgármester, és Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke is, hamarosan kezdetét veszi az ülés.

09:00: Lassan minden képviselő megérkezett a Városháza dísztermébe, de rajtuk kivül népes vendégsereg foglal helyet a teremben.

Köszöntjük olvasóinkat a Kecskeméti Önkormányzat alakuló Közgyűlésének élő online közvetítésén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!