Kecskemét és környéke

2011.03.16. 16:46

Felszámolják a Mercedes-gyár egyik kivitelezőjét

Kecskemét - Elrendelték az ENH Euro-Norp Harcon Zrt. felszámolását. A jelentős szerelőipari cég tavaly még dolgozott a Mercedes-Benz kecskeméti gyárán is.

Delmagyar.hu

A fővárosi bíróság január végén elrendelte az ENH Euro-Norp Harcon Zrt. felszámolását. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a miskolci székhelyű acélipari gyártó és szerelő céget 1999-ben alapították a Harcon Zrt. egyik leányvállalataként. A 150 millió forintos jegyzett tőkével rendelkező társaságnak a legutóbbi, 2009-es beszámolója szerint 30 százalékban tulajdonosa a Harcon Zrt., a többi részvényt magánszemélyek (Papp József, Orbán György és Barics István) birtokolják.

A Gazdaság.hu értesülései szerint az ENH Euro-Norp Harcon Zrt. tavaly ősszel részt vett a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának szerelési munkáiban, és a dolgozók hónapokig nem kapták meg a fizetésüket. A társaság nem a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. fővállalkozójaként dolgozott, és nem tudni mely partner alvállalkozója lehetett, de a cég minden szerződéses partnerét időben kifizette - tájékoztatta a Gazdaság.hu-t Daimler sajtóosztálya.

Az biztos, hogy az ENH Euro-Norp nem a Mercedes gyár kapcsán került bajba, mivel a felszámolási eljárás megindítását még 2009. júliusában kérelmezték a bíróságnál, és tavaly év eleje óta már 13 végrehajtási eljárást indítottak a társaság ellen, amely többek között a Duna-parti CET fém-üveg szerkezetének gyártásában és a Millennáris Park Fogadójának kivitelezésében is részt vett.

Az Opten adatai szerint az ENH Euro-Norp 2009-ben közel 1,8 milliárd forintos árbevételt és több mint 39 millió forintos nyereséget ért el, míg egy évvel korábban 3,8 milliárd forintos árbevétele és 26 milliós vesztesége volt. A legutóbbi adatok szerint több mint 150 fő dolgozott a cégnél.

A társaság 2009 januárjában nyert közel fél milliárd forintot a Nemzeti Technológia Programon, hogy olyan folyamatos üzemű berendezést fejlesszen, ami poliklórozott aromás vegyületek dehalogénezésére és a halogénmentes termék hasznosítására alkalmas.

A cég 2008-ban az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdasági Operatív Programján is elnyert 90 millió forintot kapacitásbővítésre, de vissza kellett fizetnie a pénzt, mert korábban, már a pályázat benyújtása előtt megkezdte a projektet, amire uniós forrást kapott.

A bíróság által kijelölt felszámoló, az ÁFI Zrt. illetékese nem kívánt nyilatkozni az ENH Euro-Norp Harcon ügyéről, és a cikk megjelenéséig a Harcon Zrt. sem válaszolt a Gazdaság.hu megkeresésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!