Kecskemét és környéke

2011.03.31. 20:44

Korrupt munkafelügyelőt állítottak bíróság elé

Az ügyészség többrendbeli korrupcióval vádolja azt a korábban munkaügyi felügyelőként dolgozó férfit, akinek a pere csütörtökön kezdődött a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Delmagyar.hu

A vádban jelzett időszakban Varga Ferenc - a per elsőrendű vádlottja - az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Dél-Alföldi Munkaügyi Felügyelőségénél dolgozott. A büntetett előéletű, négy főiskolai diplomát szerzett volt munkaügyi felügyelő különböző építkezéseken ellenőrzést végzett, ahol azt vizsgálta, a dolgozók rendelkeznek-e alkalmi munkavállalói könyvvel, azokat vezetik-e.

A Kecskeméten élő elsőrendű vádlott 2007. július 28-án Kisteleken egy családi háznál folyó építkezésen - ahol a per másodrendű vádlottja dolgozott -, majd 2008. április 1-jén Lakiteleken, egy járdaépítésnél tartott ellenőrzést, ahol a harmadrendű vádlott és két további munkavállaló dolgozott. Egyik helyen sem voltak rendben az alkalmi munkavállalói könyvek, ezért a munkaügyi felügyelő az első esetben húszezer forintot, a második alkalommal pedig százezer forintot kért és kapott a másod-, illetve a harmadrendű vádlottaktól, amiért valótlanul olyan jegyzőkönyveket töltött ki, amelyek szerint mindent rendben talált.

Az első esetben az elsőrendű vádlott, a kapott pénzösszegen felül további összegeket is követelt, amit nem kapott meg. Végül a javaslatára a felügyelőség négyszázezer forint bírságot szabott ki a másodrendű vádlott betéti társaságával szemben.

Az ügy úgy derült ki, hogy Lakiteleken híre ment, munkaügyi felügyelők bírságolnak a településen. Egy helyi újságíró tett bejelentést a rendőrségen, s a hatóság eljutott a harmadrendű vádlotthoz, aki mindent elmondott.

A csütörtöki tárgyaláson a munkahelyéről 2009-ben közös megegyezéssel távozó férfit és két vádlott társát hallgatta meg a bíróság. A per április 5-én tanúkihallgatásokkal folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!