Kecskemét és környéke

2011.03.11. 22:45

Miért nincsenek Oscar-díjas filmek a kecskeméti mozikban?

Kecskemét - Kecskeméten és a megyében is keresik az "oszkáros" filmeket. Ki türelmesebben, ki türelmetlenebbül várja, hogy vidékre is megérkezzenek ezek az alkotások.

Csenki Csaba

Bár egyre többen mondják, hogy az Oscar-díjnak nincs akkora respektje, mint évtizedekkel ezelőtt, mégis sokan várják évről-évre azt a pillanatot, amikor egy-egy rendező, színész, filmes szakember magasba emeli az arany szobrocskát. Ha nem bírják ki ébren, másnap veszettül lapozzák az újságokat, böngészik az oldalakat. Hogy melyik díjazott filmet látták már, és melyik az, amelyiket ezek után feltétlenül látniuk kell. Így volt ez 2011. február 28. hajnalán is. És így van ez a mai napig. Kecskeméten és a megyében is keresik az „oszkáros" filmeket. Ki türelmesebben, ki türelmetlenebbül várja, hogy vidékre is megérkezzenek ezek az alkotások. A delmagyar.hu utánajárt, hogy állnak a kecskeméti műsortervek.

A film útja a moziig
Ezt a részt ki lehet hagyni, mint a filmek előtti reklámokat és előzeteseket, csak nem érdemes! A türelmetlenebbek tekerhetnek kicsit lejjebb, és meglátják, hogy meglátják-e, amire várnak.

Mielőtt bárki a mozit vagy a forgalmazót kezdi bántani, nem árt tisztázni néhány dolgot. Hogyan is kerül egy film a moziba. Amikor egy forgalmazó megveszi a jogot, eldönti, mekkora potenciált lát a filmben. Ennek megfelelő számú kópiát gyártat belőle. Ha bízik a sikerben, jó sokat (minimum 20 kópia körül), és akkor nem csak a budapesti mozik kapnak belőle első körben. Ha nagy a bizodalom, szinkronnal és jó sok reklámmal is megtámogatják az alkotást. Hogy minél több emberhez eljusson. Ha nem, akkor általában tíz kópia alatt marad (leginkább feliratosan és kevés hírveréssel megtámogatva), így a vidéki néző heteket, akár hónapokat is várhat, mire városa filmszínházába megérkezik. Hiába, fogynak a nézők, a forgalmazó pedig nem szeretne feleslegesen kockáztatni. (Sem ő, sem a néző nem ellensége a pénzének, csak a határvonalat kellene tudni megtalálni.)

Kecskeméten és a megyében is keresik az oszkáros filmeket.

Kecskeméten és a megyében is keresik az "oszkáros" filmeket.
A következő lépés, hogy kiajánlja a moziknak. Akikkel szerződést köt, általában hat hétre vállalják, hogy megfelelő előadásszámok betartásával műsoron tartják. Ha hálózatról van szó, jóval hosszabb idő is lehet, hiszen egyik mozija a másiknak adja tovább a filmet. Ha pedig sikeres, a szerződéses időn túl is maradhat náluk. Nagyon ritkán fordul elő, hogy újabb egy forgalmazó újabb kópiákat gyárt menet közben. (Ez lett a veszte a 2009-es év nagy nyertesének, a Gettó milliomosnak is. Kevés kópiával jelent meg, és mire vidékre került, gyakorlatilag megjelent DVD-n. Nem beszélve a letöltésekről!)

Vannak évek, mint a tavalyi is, amikor olyan filmek nyernek, melyek még nem kerültek be a magyar mozikba. És vannak évek, mint az idei, amikor olyanok, melyek már műsoron vannak, voltak, sőt DVD-n is kijöttek. Így aztán nem könnyű sem a forgalmazó, sem mozi, sem a néző dolga. Lássuk hát, mire vár mindenki, és hol találja meg azt!

A király beszéde (12/4), Fekete hattyú (5/1) – Budapest Film Kft.

A király beszéde (megjelenés: február 3.) tizenkét jelölésből négyet váltott szoborra, ráadásul a legfontosabb kategóriákban nyert. Legjobb film, férfi főszereplő (Colin Firth), rendező (Tom Hooper), eredeti forgatókönyv. Már a díjátadás előtt is nagy várakozás előzte meg, érthető a kérdés, mikor kerül végre a kecskeméti mozikba.

Csurdi Gábor, a Budapest Film Kft. filmforgalmazási vezetője elmondta, az első körben nyolc kópiával hozták ki a filmet, majd február 24-től további négyet készítettek belőle. Másfél hónapra előre lekötötték a filmeket, melyekből jelenleg három van vidéken, és március 24. után újabb kettővel gyarapodik az a szám. A Malom mozi legkorábban március 31. után juthat hozzá a filmhez.

Fekete hattyú [2010] magyar feliratos előzetes
A Fekete hattyú (megjelenés: február 17.) öt jelölésből egy igen fontos díjat nyert (a legjobb női főszereplő: Natalie Portman), és bár közel sincs akkora hírverés körülötte, mint a dadogós király meséje körül, okkal várják a kecskeméti nézők. A filmforgalmazási vezetőtől megtudtuk, ezt a filmet kilenc + négy kópiával hozták ki, és a tizenhárom filmből jelenleg négy van vidéken, és március 24-től ez a szám kettővel nő. Sajnos a Malom mozi nézőinek erre is legalább áprilisig várni kell. De úgy tudjuk, olyan sok új film jelenik meg abban az időben, hogy – helyhiány miatt - nem biztos, hogy felveszik.

Az Otthon moziban kérdésünkre azt válaszolták, fentiekből kifolyólag márciusban ők sem tudják még műsorra tűzni a két filmet, de áprilisban mindkettő láthatja náluk a kecskeméti közönség.

A harcos (7/2), Toy Stoy 3 (5/2) – Fórum Hungary Filmforgalmazó Kft.

Lehet, hogy a film a jelentős díjak közül „csak" a legjobb féri mellékszereplőért járó szobrot hozta el, de aki nyerte nem volt más, mint Christian Bale (A gépész, Amerika pszicho, Batman: Keződik, A sötét lovag, A tökéletes trükk). Kákonyi Balázstól, a forgalmazó gyártásvezetőjétől megtudtuk, hat kópiát készítettek a filmből, melyet február 24-i indulásakor öt hétre kötöttek le. Csak fővárosi mozik játsszák egyelőre.

A harcos.

A harcos.
A Toy Story 3 (megjelenés: 2010.06.17.) és az Alice csodaországban (megjelenés: 2010.03.04.) is a Fórum Hungary filmje. Ám ezt már tavaly júniusban játszották a mozik. Felmerült hát a kérdés, a szobrocska hatására jelentkeznek-e a filmszínházak, hogy játszani szeretnék. A gyártásvezető elmondta, nem igazán vették észre, hogy nagyobb lenne az érdeklődés. Egy darabig ők is figyelték, mi nyer, és van-e rá igény egy-egy díjátadó után, de annyira nem volt jellemző a már régebben lefutott filmek újrajátszása, hogy ma már nem szempont számukra.

Eredet (8/3), A közösségi háló (8/4) – InterCom Zrt.

Ezek a filmek ugyan több díjat is nyertek, de egyiket sem az igazán jelentősek közül. Ráadásul az Eredet még 2010. július 22-én jelent meg, a Facebook film pedig 2010. november 11-én. A Malom mozi premierben játszotta, az Otthon mozi is műsorára tűzte őket, és már DVD-n és Blu-ray-en is kiadták mindkettőt. Aki látta moziban, örülhet neki, aki nem látta, de érdekli, otthon kénytelen élvezni ezt a két nagyszerű alkotást.

Egy kuriózum a végére

Az Otthon mozi bemutatja a dán Susanna Bier, Egy jobb világ című filmjét, mely a legjobb külföldi filmnek járó díjat hozta el a Kodak Nagyszínházból. A színes feliratos dán-svéd filmdráma a március 20-23-ig tartó MOZAIK – „Svédasztal" című rendezvény nyitófilmje 20-án 19 órakor.

A méltatlanul nagyot bukott (pedig igazán remek film), A félszemű (tíz jelölésből nulla Oscar) is látható az Otthonban április 3-5-ig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!