Kecskemét és környéke

2011.07.29. 21:41

Törökországban a Kecskemét Táncegyüttes

A Kecskemét Táncegyüttes képviselte idén Magyarországot az 50. Silivri Nemzetközi Kulturális Fesztiválon. A lányok üveges tánca és a karikás ostoros pásztortáncok hatalmas sikert arattak a török közönség körében.

Gál Orsolya

A Folklórfesztiválok Nemzetközi Szövetségének magyar irodájának javaslatára idén a Kulturális Központ fenntartásában működő Kecskemét Táncegyüttes képviselte hazánkat a Silivri Nemzetközi Kulturális Fesztiválon. Az Isztambultól 60 km-re, a Márvány-tenger partján fekvő ötvenezer lelkes település, Silivri közkedvelt üdülőhely.

- A város önkormányzata a mi Hírös Hetünkhöz hasonló fesztivált rendezett július 19. és 24. között, mely a vidék évszázadok óta messzi földön híres termékét, a joghurtot is népszerűsítette - tudtuk meg Lángné Nagy Máriától, a Kulturális Központ igazgatóhelyettesétől.

A Silivri Nemzetközi Kulturális Fesztiválon lépett fel a Kecskemét Táncegyüttes.

A Silivri Nemzetközi Kulturális Fesztiválon lépett fel a Kecskemét Táncegyüttes.
A nemzetközi folklórseregszemlén tizenkét ország - Albánia, Bulgária, Grúzia, Kazahsztán, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szenegál, Szlovákia, Szlovénia, Tajvan és természetesen Törökország - hagyományőrző együttesei adtak műsort. A fesztivál programját kiállítások, tanácskozások, kirakodóvásár, török könnyűzenei koncertek, sportversenyek, utcai táncok, és felvonulás is színesítette.

A Kecskemét Táncegyüttes harminchárom fős delegációja öt alkalommal mutatta be a kiskunsági, erdélyi és nyírségi táncokból álló műsorát a fesztivál központi színpadán, illetve a környező településeken. Fellépésük mindenütt nagy sikert aratott mind a szakma, mind a közönség körében. - Különösen a lányok üveges táncát, valamint a karikás ostoros pásztortáncokat jutalmazta vastapssal a török közönség. A Folklórfesztiválok Nemzetközi Szövetségének török irodája meg is hívta a Kecskemét Táncegyüttest Isztambulba, 2012 júliusára, a kücükcekmecei nemzetközi folklórfesztiválra – árulta el [namelink name="Lángné Nagy Mária"].

A fellépések között kirándulásra és városnézésre is maradt ideje a táncosoknak.

A fellépések között kirándulásra és városnézésre is maradt ideje a táncosoknak.
A fesztivál programja mellett a vendéglátók kirándulást is szerveztek a meghívott táncosoknak. Megismertették velük Isztambul nevezetességeit, és egy csodálatos hajókirándulás során a Boszporuszhoz is elvitték őket. A táncosok egy rövid kitérő után tértek haza, ugyanis megálltak Kecskemét testvérvárosában, Rodostóban, ahol megnézték a Rákóczi Múzeumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!