Kecskemét és környéke

2011.12.09. 09:15

A hét témája: milyen a jó forralt bor?

A péntekenként jelentkező A hét témája rovatunkban ezúttal arról kérdezzük a kecskemétieket, hogy szeretik-e a forralt bort? Otthon készítik-e avagy csak a vásári forgatagban hörpintitek a forró nedűt?

Delmagyar.hu

A karácsonyi vásárral nemcsak a dermesztő hideg, hanem a forralt bor fahéjjal és szegfűszeggel megbolondított édeskés illata is együtt jár. A delmagyar.hu idén is tesztelte, mi tartja melegen a kecskemétiek lelkét a főtéren. A péntekenként jelentkező A hét témája rovatunkban pedig arról kérdezzük a kecskemétieket, hogy van-e tuti receptjük, melyik alapanyag nélkülözhetetlen a forralt borból?

Vaszari László.

Vaszari LászlóVaszari László, borász: - Szeretem a forralt bort, és sűrűn is szoktam otthon készíteni, amikor itt az ideje. Hidegben és megfázás esetén különösen jó orvosság. Különleges titka nincs, csak jó hozzávalókra van szükség. A legfontosabb, hogy tiszta ízű, egészséges borból kell készíteni. A fajtajellemző az életkor itt nem számít, mivel a forralás és fűszerezés során úgy is elveszíti a jellegzetességét. Nagyon fontos a hozzáadott víz megfelelő arányának az eltalálása. Általában egyharmada, vagy fele víznek kell lennie, különben elforr az alkohol. Forrás után még 5-10 percig lassú tűzön hagyom. Szegfűszeggel, fahéjjal, és vaníliával ízesítem. Citromkarikával és citromhéjjal még pikánsabbá lehet tenni, cukrot pedig mindenki a saját ízlése szerint tesz hozzá.

E. Kovács Zoltán

E. Kovács ZoltánE. Kovács Zoltán, csillagász, a Kecskeméti Planetárium igazgatója: – Nem feltétlenül tartozik hozzá a karácsonyhoz a forralt bor, ráadásul legtöbbször silány minőségű alapanyagokból készítik. Az ilyesminek egyáltalán nem vagyok a híve. Szeretem a minőségi borokat, természetesen mértékkel, és azokat is ritkán fogyasztom, mert jobban szeretem, ha semmi nem befolyásol a gondolkodásban. Nagyon szeretem a karácsonyt, különösen a családi fészek melegét és meghittségét, a szeretetteljes családi légkört. A karácsony lényegétől idegennek érzem a főtéri bazárt és a vele járó felhajtást, ráadásul a bódék minden évben kitakarják a Jupiter-szobrot, ami nagy szívfájdalmam. Kevesen tudják, hogy a betlehemi csillag nem üstökös volt, hanem a Jupiter és a Szaturnusz együttállása.

Pócsai Anikó: – Fontos, hogy ne azon akarjunk spórolni, hogy silány minőségű bort használunk. A szokásos hozzávalókon túl vaníliás cukrot keverünk hozzá főzés közben. Illetve mazsolával szoktunk még különlegesebbé tenni. Persze a mazsolát csak közvetlenül fogyasztás előtt tesszük bele, hiszen a családot nagyon megosztja, nem mindenki szereti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!