Kecskemét és környéke

2011.02.20. 08:17

A nagymama sütije: a hókifli

Sokunkban gyermekkorunk kedves emlékeit idézi fel a hókifli. Talán ez volt az első süti, amit nagymamánk mellett kuktáskodva megpróbáltunk elkészíteni.

Gál Orsolya

Minden vasárnap bemutatunk olvasóinknak egy-egy süteményreceptet, amit akár a nagymamánk is elkészíthetett volna. Eheti finomságunk megsütéséhez, a hókiflihez akár kezdő konyhatündérek is bátran hozzáláthatnak.

Hozzávalók:

40 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
2 dkg élesztő
1 dl tej

Hókifli.

Hókifli.
2 teáskanál cukor
csipetnyi só
szilvalekvár
porcukor és vaníliás cukor a szóráshoz

Elkészítés: A tejben az élesztőt a 2 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal vagy a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a sót, majd összegyúrjuk. Könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Ha nagyon kemény, akkor egy-két kanál tejfölt adhatunk hozzá. Miután összegyúrtuk, egy fél órán át hűvös helyen pihentessük a tésztát.

Hókifli.

Hókifli.
A pihentetés után körülbelül 3 mm vékonyra kinyújtjuk. Négyzetekre vágjuk, az egyik sarkába teszünk egy kiskanálnyi lekvárt. A tészta sarkát ráhajtjuk a töltelékre, és feltekerjük. A végeit egy kicsit behajlítjuk kifliformára, és a csücsköket enyhén összenyomjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék. Előmelegített sütőben közepes hőfokon addig sütjük, amíg egy kis színt kap. Még melegen vaníliás porcukorban megforgatjuk. A szilvalekvár helyett megtölthetjük gesztenyével, mákkal vagy diótöltelékkel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!