Kecskemét és környéke

2011.01.24. 02:07

A T betűs autót a visszapillantó tükörben látják szívesen

Kecskemét - Van, aki türelmes, mások idegesen villognak, akad, aki dudaszóval ad hangot nemtetszésének, és van, aki még a közlekedési szabályokat is áthágja, csak hogy a visszapillantó tükörben lássa a tanulóvezetőt. Kíváncsiak voltunk rá, vajon a kecskemétiek hogyan viselkednek, ha feltűnik az úton a T betű?

Gál Orsolya

Ahhoz, hogy egy tanulóvezető kimerészkedjen az utakra, bizony fel kell kötnie a nadrágját. - Indulhatunk - adja ki az utasítást tanulójának Csukás Pál, a Nyugalom Autósiskola vezetője, miután Vincze Márton bekapcsolta a biztonsági övet, beállította az ülést és a tükröket. Sebességváltó, index, kézifék, körültekintés, és Marci már el is kezdte nyolcadik gyakorlati óráját.

A hátsó ülésről figyelve arra voltunk kíváncsiak, vajon az autósok, valamint az utunkba kerülő járókelők és biciklisek hogyan reagálnak egy T betűs autóra. Vajon milyen sofőrök ülnek volán mögött Kecskeméten? Előzékenyek, figyelmesek, vagy türelmetlenek, és ha kell, még a közlekedési szabályokat is áthágják, csak hogy maguk mögött hagyhassák a tanulóvezetőt?

Benzin helyett dudaszóval működnek az autók

Bárki, aki Kecskeméten jár, úgy érezheti, a hírös városban bizony nem is benzinnel, hanem dudaszóval működnek az autók. A sofőrök nemcsak akkor nyomják a kürtöt, ha valaki a biztonságukat veszélyezteti, hanem például akkor is, ha az előttük lévő valamiért bent ragad a piros lámpánál. De sokszor a sávváltást sem index-szel, hanem dudaszóval jelzik. A jelenség leginkább a körúton népszerű, ott bizony nem fukarkodnak az autósok a tülköléssel. Egy zöldfülűnek ilyen körülmények között bizony nincs könnyű dolga.

T betűs autó a forgalomban - KÉPGALÉRIA


A tizenhét éves Marci, aki szülinapi ajándékként kapta a tanfolyamot, oktatója utasítására a Csányi körútról a Rákóczi út felé veszi az irányt. Nem kellett messzire mennie, máris jön az első váratlan helyzet, ugyanis egy szirénázó tűzoltóautó száguld el az autók mellett. Marci nem esik pánikba, ügyesen félrehúzódik, majd megáll a piros lámpánál. - A nem megszokott helyzetektől általában az első időkben nagyon félnek a tanulók, kapaszkodnak a kormányba. Azonban ha még itt találkoznak ilyen szituációkkal, később nem okoz számukra problémát a váratlan helyzet, sokkal könnyebben oldják meg - mondja el tapasztalatait Csukás Pál.

Egy kedves villantás: Tessék, csak tessék!

A Rákóczi útról a körútra gurulunk, majd a Ceglédi út felé vesszük az irányt, onnan pedig ráfordulunk a Mátyás király körútra. Egyelőre minden autós türelmesen halad mögöttünk, senki nem akar megelőzni bennünket, biztonságos távolságból követik a tanulókocsit. Marci is jól veszi az akadályokat. Jöhet sebességkorlátozás, körforgalom, sávváltás, mindent szabályosan hajt végre. Majd a Műkertbe érkezünk, és mikor a Vadasparknál, a vasúti átjáróban szabad jelzést kapunk, meglepő dolog történik. Marcinak sávot kell váltania, és egy autós villantással jelzi, hogy beengedi. Tanulónk udvariasan megköszöni. A Rávágy téri rettegett kereszteződésben ismét egy előzékeny autóssal találjuk szemben magunkat, egy hölgy ugyanis kedvesen szabad utat enged Marcinak.

T betűs autó a forgalomban - KÉPGALÉRIA


- Sok a türelmetlen autós. Ha én vezetek, és esetleg fent marad a T betű, miközben megyek a másik tanulóért, akkor engem is megelőznek, még akkor is, ha ötvennel haladok. Ha lassabban megy a tanulóvezető, akkor sokan mutogatnak, dudálnak, villognak vagy akár fenyegetőznek is. A rutinos sofőrök azonban sokkal előzékenyebbek - mondja az oktató, miközben elhagyjuk a kereszteződést.

A diákok is merészebben lépnek a T betűs autó elé

Utunk során nem minden autós ilyen előzékeny. Vannak, akik sávváltáskor elénk vágnak, mintha ott sem lennénk, de olyan is akad, aki például a Czollner téri betonbuckákkal tarkított szakaszon is megelőz bennünket, nem kevéssel túllépve a megengedett sebességet. Néhányan úgy tűnik, a táblákat sem ismerik, vagy legalábbis úgy gondolják, rájuk biztosan nem vonatkozik a sebességkorlátozás.

- A reggeli csúcs ideje alatt, és délután 16-17 óra között a legnehezebb a tanulók dolga. Ilyenkor a legtürelmetlenebbek a sofőrök - tudjuk meg Csukás Páltól, miközben éppen egy biciklis teker át kerékpárján ülve a zebrán. - A gyalogos-átkelőhelyeken nagyon veszélyes a kerékpározás. A biciklisek ezt a helyzetet úgy kezelik, mintha nekik lenne elsőbbségük. A gyalogosok is nagyon bátrak, ha közeledik a T betűs autó. Főleg a diákok lépnek le előszeretettel a kocsi elé, mondván, úgyis van benne fék - teszi hozzá az oktató.

T betűs autó a forgalomban - KÉPGALÉRIA


Túl a tűzoltóautón, három vasúti átjárón, számtalan kereszteződésen, több körforgalmon, mellettünk elszáguldó vagy éppen elénk vágó autósokon és szabálytalanul átkerekező biciklisen, Marci állja a sarat. Bevallja, bár már hozzászokott az autó hátuljára tapadó sofőrökhöz, a kiszámíthatatlan gyalogosokhoz, nagyon jól esik neki, ha valaki türelmes vele.

- Úgy gondolom, én is türelmes sofőr leszek - mondja Marci búcsúzóul. Bízunk benne, így gondolja majd akkor is, amikor már rutinos autósként halad előtte csiga lassúsággal egy T betűs autó.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!