Kecskemét és környéke

2012.03.23. 17:00

Célzsákra lövöldöztek a Gripenekkel

A Magyarország és Svédország között hatályban lévő Gripen-szerződés módosítása hosszú távon tervezhetővé teszi a magyar pilóták felkészítését, minden harmadik évben éleslövészeten vehetnek részt a skandináv ország légterében - mondta Kilián Nándor dandártábornok, a kecskeméti repülőbázis parancsnoka pénteken, miután repülőgépével leszállt Kecskeméten.

Delmagyar.hu

A Svédország északi részén, Vidsel közelében végrehajtott éleslövészeten részt vevő magyar Gripenek száz százalékban végrehajtották a kitűzött feladatokat, amelyekre a magyar légtérben nincs lehetőség - mondta Kilián Nándor, miután visszaérkezett a Légi fölény 2012 nevű, március 16. és 23. között tartott gyakorlatról.

A gyakorlaton hét magyar Gripen vett részt, a gépeket tíz pilóta és harmincfős személyzet kísérte. Kilián Nándor emlékeztetett arra, hogy éles gépágyúlövészetet a magyar légierő valamikor hatvan évvel ezelőtt hajtott végre utoljára, ez tehát minden pilótának ez újdonságot jelentett. Egy repülőgép vontatott egy 800 méteres acélsodronyon egy 40-50 centiméter átmérőjű, 4,5-5 méter hosszú célzsákot, amelyre célozni kellett - utalt a feladat nehézségére a dandártábornok.

A dandártábornok kérdésre válaszolva elmondta: a napokon belül kezdődő Lion Effort 2012 elnevezésű gyakorlaton is részt vesznek a magyar Gripenek, ezért öt gép Svédországban maradt. A jövő héten kezdődő gyakorlaton svéd, cseh, dél-afrikai és magyar Gripenek vesznek részt, valamint megfigyelői státusban Svájc és Thaiföld képviselői is jelen lesznek.

Az MTI kérdésére válaszolva Kilián Nándor elmondta: a magyar légtér védelmét a svédországi gyakorlatok idején is megfelelő számú repülőgép és felkészült személyzet biztosította. Január 30-án Hende Csaba honvédelmi miniszter és Sten Tolgfors svéd védelmi miniszter írta alá a Gripen-szerződés módosításáról szóló megállapodást.

A Gripen-szerződés bérleti részére vonatkozó fizetési ütemezés módosítását rögzítették többek között a felek. Az átütemezés szerint az eddigi 16.800 órányi repülési időt 32.800 órára módosították, ez a majdnem kétszeres repülési idő kevesebb mint 50 százalékos többletkiadással jár majd, és a költség a kiképzést is tartalmazza. A szerződés abban is módosult, hogy 2026-ig bármikor lehetővé válik a gépek tulajdonjogának megszerzése. A változással a honvédelmi tárca nettó 49,5 milliárd forintot takaríthat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!