Kecskemét és környéke

2011.10.25. 01:54

Ha a harangok beszélni tudnának - galéria

Kecskemét – A kecskeméti városközpont elképzelhetetlen harangszó nélkül. A delmagyar.hu 192 lépcsőfokot mászott meg, hogy megtapasztalja, milyen az, amikor a Nagytemplom harangjai megszólalnak a toronyban.

Major Stella

„A harangok hangja az égig hatol." – tartja a mondás, amelyben mi is felfedezni vélünk némi igazságot a 192 lépcsőfok megmászása után. És amikor a Nagytemplom harangja kongani kezd, akkor érezzük csak igazán, mit jelent a 25 mázsás monstrum mellett állni. – Augusztusban kerültem a parókiára, azóta kétszer jártam a toronyban. A legutóbb a szüleimnek mutattam meg a kilátást, de a harangokat is érdemes megnézni, ha az ember feljut ide – mutat a Nagytemplom három harangjára [namelink name="Kis István"] káplán.

Valóban kiváltságosnak érezhetjük magunkat, hiszen ma már a tornyot műszaki okok miatt a nagy közönség előtt zárva tartják. – Külön kérésre néha még kinyitjuk egy-egy iskolás vagy turistacsoport számára – tudjuk meg a káplántól.

A kecskeméti Öregtemplom nagyharangja őrzi a várost - KÉPGALÉRIA


A toronyban három harang bújik meg a fagerendák és repkedő galambok között: a Szentlélek-, a Boldogasszony-harang és a Szentháromság-nagyharang. – A legrögösebb úttal a Szentháromság-nagyharang bír, amely 1694 óta szólítja szentmisére a híveket. 1819. április 2-án egy tűzvész következtében megolvadt, ennek emlékére minden évben ezen a napon este fél 9-től 9-ig szól a harang. Legutóbb 1952-ben öntötték újra, akkor nyerte el mai méretét – meséli Kis István, akitől azt is megtudjuk, az első világháború előtt hat harang kongott a toronyban. Közülük ötöt hadi célokra elvittek, csupán a nagyharangot hagyták meg műemlék jellege miatt.

A nagyharang csupán hétvégén szólal meg

A harangozási rendet közel sem egyszerű kiismerni: nap, mint nap a városközpontban dolgozó, vagy a környéken lakó embereket kérdeztük arról, vajon tudják-e, mikor és miért szólalnak meg napközben a harangok. A déli harangszón – ami a nándorfehérvári diadalra emlékeztet – kívül, a városlakók nem tudták megmondani, miért kongatnak reggel, délután 3 órakor vagy este. Így a delmagyar.hu ebben is a káplán segítségét kérte.

A kecskeméti Öregtemplom nagyharangja őrzi a várost - KÉPGALÉRIA


– Hétközben reggel 6-kor, majd délben, végül este 7-kor harangozunk. Pénteken 3 órakor pedig a héten elhunytakért szólalnak meg a harangok. Vasárnap 6-kor, fél 7-kor a nagyharang, majd 7-kor mindhárom együtt szólítja szentmisére a híveket. De megszólal még a nagyharang 8-kor, fél 11-kor és délben is, valamint délután fél 6-kor, és este 6 és 7 órakor is – tudjuk meg. A bonyolult struktúrát egyébként ma már elektromos rendszer működteti, amelyet a sekrestyéből vezérelnek.

Kecskemét legújabb harangja alig pár napja szól

A hunyadivárosi Közösségi Ház udvarán október 23-án szentelte fel, és áldotta meg a négy történelmi egyház képviselője a Mária-harangot, amelyet  [namelink name="Jeney Gábor"] plébános ajánlott fel a városrész részére. – Hatalmas álmom valósult meg, hiszen a harangszónál nincs is szebb: egyszerre szól a boldog és bánatos emberekhez. Örülök, hogy végre a hunyadivárosban lakók is hallhatnak harangszót – mondta a delmagyar.hu-nak [namelink name="Rózsa Béla"], a Hunyadivárosért Egyesület elnöke, akitől azt is megtudtuk, Kecskemét legújabb harangja mindennap délben, nyáron este 7-kor, télen pedig 5 órakor szólal meg. És külön megemlékezik Trianonról, július 4-én, illetve az elesett forradalomról november 4-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!