Kecskemét és környéke

2014.11.12. 19:04

Isteni sugallatra gyilkolt a mélykúti férfi

A 40 éves férfit élettársa előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett megölésével vádolják. Szerdán kezdődött a pere.

Fenntartva nyomozati vallomását, beismerte az állítása szerint isteni útmutatás alapján elkövetett gyilkosságot szerdán a Kecskeméti Törvényszéken kezdődött büntetőper első tárgyalásán az a mélykúti férfi, akit élettársa előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett megölésével vádolnak.

A jelenleg az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet kényszergyógykezelése alatt álló 40 éves mélykúti férfi a vádirat szerint elmebetegségben, lélekhasadásos elmezavarban szenved és szenvedett a bűncselekmény elkövetésekor. Magatartását érzékcsalódások, téveszmék irányították, ezért képtelen volt arra, hogy tettének következményeit felismerje. Betegségéből adódóan bármikor fennáll a veszélye, hogy hasonló bűncselekményt követ el.

A vádlottat 2013 májusában kezdték látomások gyötörni, ezek szerint élettársát rossz szellemek kínozzák, akiktől - isteni útmutatás alapján - neki kell a nőt megszabadítania oly módon, hogy "lyukat üt élettársa fején". E sugallatra cselekedve a férfi 2013. szeptember 20-án dél körüli házukban - ahová ebédelni mentek haza a munkahelyükről - élettársát egy kalapács tompa részével nagy erővel hátulról fejen ütötte. A sértett a földre esett. Ezután a vádlott az eszméletlen nő mellé térdelt, és többször újra lesújtott a kalapáccsal a földön fekvő sértett koponyájának hátsó részére. Az utolsó ütésnél a szerszám beszorult a törött koponyacsontba. Az asszony a helyszínen meghalt.

A vádlott ezután élettársa holtteste mellett imádkozni kezdett, majd lemosakodott, átöltözött, és visszament a munkahelyére. Később felismerve, hogy mit követett el, a helyi általános iskolába ment, elbúcsúzott kisfiától, onnan pedig egy ismerőséhez, és elmondta neki a történteket. Értesítették a körzeti megbízottat, a vádlott nála adta fel magát.

A férfi a tárgyaláson nem tett vallomást, de fenntartotta az ügy nyomozati szakában elmondottakat, és ezek minden részletét igaznak nevezte Oroszi Márta bíró kérdésére válaszolva.

Ennek megfelelően szerdán sem cáfolta korábbi kijelentését, amely szerint nem tervelte ki előre a gyilkosságot. Ezzel szemben a bíró a helyszíni szemle megállapításaira hivatkozva azt mondta: a házban találtak egy kézzel írott jegyzetfüzetet, amely a bűncselekmény előre megfontoltságára enged következtetni.

A védelem tanúinak korábbi vallomásait felolvasva a bíró arról is beszélt: többen beszámoltak a vádlott élettársa iránti beteges féltékenységéről, de valamennyien úgy ítélték meg, ezen kívül a család normális, hétköznapi életet élt.

A bizonyítási eljárás január 28-án tanúk meghallgatásával folytatódik a Kecskeméti Törvényszéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!