Kecskemét és környéke

2019.05.19. 15:56

Jánoska-eresztés Baján: hajóval vitték a fő térre a védőszent szobrát - fotógaléria

A hagyomány Baja Szentjános nevű városrészéből ered, az ott élő, javarészt vízi mesterségekkel foglalkozó emberek tisztelegtek így védőszentjük előtt szentté avatásának évfordulóján. Csodálják meg a vízi felvonulást!

A hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentjének szobrát a kápolnából hajóval viszik a Sugovicán a város főterére. A hagyomány Baja Szentjános nevű városrészéből ered, az ott élő, javarészt vízi mesterségekkel foglalkozó emberek tisztelegtek így védőszentjük előtt szentté avatásának évfordulóján. XIII. Benedek pápa 1729-ben iktatta a szentek sorába Nepomuki Szent Jánost.

Nepomuki Szent János előtt tisztelegtek Baján - GALÉRIA

A szentjánosiak vállukon viszik le a védőszentjüket a Sugovica partjára, ahol díszes, kivilágított hajók, csónakok, ladikok, kajakok és kenuk várják. Alkonyatkor indulnak a Szentháromság tér felé a szent szobrával. A népzenével kísért vízi felvonuláson a hajót csónakok, kajakok, kenuk veszik körül, mindegyik fáklyát vagy mécsest visz magával. Sokan ilyenkor  égő gyertyát eresztenek le a vízen, kartonlapon vagy koszorún. A szokásról és eredetéről részletesebben olvashatnak a Magyar Katolikus Lexikonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!