Kecskemét és környéke

2011.07.31. 10:02

Kecskemét jelesre vizsgázott a Kodály Fesztivállal

Kecskemét - Szombat este véget ér a Kodály Fesztivál. A rangos művészeti seregszemlén idén is a magyar és a nemzetközi zenei élvonal kiválóságaival találkozhattak azok, akik maradandó élményt nyújtó szórakozásra vágytak.

Gál Orsolya

A szombat esti hangversennyel véget ért a 26. Nemzetközi Kodály Szeminárium, ma pedig a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertjével zárul a Kodály Fesztivál. Július 18 és 31 között változatos programok és ismert előadók várták a zene szerelmeseit Kecskeméten.

A hírös városi nyári fesztiválok sora júliusban egy művészeti seregszemlével, a Kodály Fesztivállal folytatódott. A hagyományokhoz híven Kecskemét idén is ezzel egy időben adott otthont, a 26. Nemzetközi Kodály Szemináriumnak, melyre a világ számos országából érkeztek muzsikusok, zenepedagógusok és vendéghallgatók.

Kodály Fesztivál Kecskeméten - GALÉRIA


Az első Kodály Szemináriumot 1970-ben tartották, azóta minden nyári tanfolyammal párhuzamosan rendeztek hangversenyeket. Ez 1978-ban sorozattá bővült, mely 1986 óta viseli a fesztivál nevet. - Idén is egy időpontra esett a két esemény, melyek csodálatosan kiegészítik egymást. Kodály életműve is azt bizonyítja: a pedagógia hitelességét az előadóművészet adja meg – mondta a delmagyar.hu-nak Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója.

Ahogyan azt már megszokhattuk, a 2011-es fesztivál programjában is változatos programok szerepeltek. Szólóestek, kamarazenei koncertek, kórushangversenyek, kortárs zenei és népzenei est, filmvetítés, valamint kiállítások várták az érdeklődőket. A legfontosabb, ami a programkínálatot évről évre jellemzi, a minőség iránti igényesség.
Idén is kiváló művészeket köszönthetünk Kecskeméten. Többek között a nemzetközi hírű finn Wagner énekest Kirsi Tiihonent, a Jánosi Együttest, Keren Hanan izraeli zongoraművészt, valamint a modenai Gruppo Amarcord operatársulat. A közönség körében a legnépszerűbbek a nagyzenekari hangversenyek voltak. A legnagyobb sikert a Vásáry Tamás vezetésével működő Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertje aratta.

Kodály Fesztivál Kecskeméten


A Kodály Szeminárium programjait idén is a hagyományokhoz való ragaszkodás jellemezte. A legnagyobb újdonság az előző évekhez képest az volt, hogy a műhelyfoglalkozásokat tematizálták. Külön tartottak képzéseket óvodapedagógusok, tanítók, középiskolai tanárok, illetve gyerekkórusokkal dolgozó karnagyok számára.

- Harminc országból, a világ tőlünk egészen távoli pontjairól is érkeztek hozzánk hallgatók, többek között Argentínából és Új-Zélandról is. Több mint 160 résztvevője volt az idei kurzusnak – emelte ki az igazgató, aki szerint a képzés népszerűségének titka nem más, mint Kodály személyisége, akinek zenepedagógiai, zeneszerzői és tudományos munkássága egy olyan kincse az egyetemes kultúrának, ami évről évre sokakat vonz Kecskemétre.

- Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, ami nem csak a szervezőknek, a Kulturális Központnak és a Kodály Intézet szól, hanem a városnak is. Kecskemét jelesre vizsgázott, hiszen jól érzik itt magukat a vendégek – tette hozzá Nemes László Norbert, akitől megtudtuk, a következő Kodály Szeminárium 2013-ban lesz, ami kiegészül majd egy nemzetközi szimpóziummal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!