Kecskemét és környéke

2013.03.21. 14:16

Kevesebb papírt használnak majd a kecskeméti repülőbázison

Kecskemét - A Magyar Honvédség is átáll a digitális légiforgalmi térképekre, ezáltal a kecskeméti repülőbázison is kevesebb papírt használnak majd. Harminchárom év után ez az első nagy jelentőségű fejlesztés a légiforgalmi térképek tekintetében.

Delmagyar.hu

Ezáltal most a Magyar Honvédség az egész Földet lefedő, polgári és katonai repülőtereket is egyaránt tartalmazó navigációs térképekhez jutott. Az elmúlt két hónapban tesztelték az új rendszert, s ez alapján úgy vélik: a digitális térképek használatával könnyebb, pontosabb, ezáltal biztonságosabb a repülési feladat végrehajtása. Ennek révén naprakész információk állnak majd rendelkezésre az útvonal-navigációs, a közelkörzeti és a guruló térképek számára, valamint állandóan frissülni fog az összes egyéb tervezési információ, ahogy az adott országra és repülőtérre vonatkozó egyedi szabályok is.

A Magyar Honvédség alakulatai 1980-től egy amerikai vállalat által forgalmazott nyomtatott, papír alapú kiadványt használják.Ezek frissítései nagy mennyiségű papír felhasználásával járnak. Egy-egy készlet súlya eléri akár a 20-25 kilogrammot is, de a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Szállítórepülő századánál például – a feladatainak számát figyelembe véve – egy évben 2000-2500 kilogramm plusz rakományt jelent. Az Magyar Hondvédség Összhaderőnemi Parancsnokság és a Honvédelmi Minisztérium Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal – a kecskeméti, pápai és szolnoki alakulatokkal együttműködve – egy hatékony és költségcsökkentő tervet készített elő az elmúlt évben azzal a céllal, hogy nagyobb lefedettséget, gyorsabb elérhetőséget, hibátlan adatbázist és nem utolsósorban környezetkímélőbb alkalmazást tegyen lehetővé.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!