Kecskemét és környéke

2011.07.18. 11:08

Kitüntették a szerb gyilkost lebuktató polgárőrt is

Ulrich Imre egy disznóólban bukkant rá arra a szerb férfire, aki pár nappal korábban hat lövéssel végzett barátnőjével Budapesten. <br>

Delmagyar.hu

Miközben a szerb hatóságok is keresték, és a magyar rendőrség is arra figyelmeztetett, hogy senki ne próbálja meg feltartóztatni, mert fegyver van nála, aközben a vadkerti polgárőr ügyesen helyezkedett – meg is kapta érte a megyei rendőr-főkapitány és a polgárőrség országos elnöke elismerését - írja a halasmedia.hu.

- Szokás szerint korán reggel keltem pénteken is, már öt órakor kimentem a legelőre megnézni, hogy megvannak-e a juhaim. Az ott lévő disznóólból jött elő a „jóember”… Nemcsak ő, én is meglepődtem. Kérdezte, hova megyek. Én visszakérdeztem, te mit keresel itt!? Azt mondta, itt aludt, éhes meg szomjas, mert három napja nem evett, nem ivott. Enni kért, de mondtam neki, nem tudok adni semmit itt a legelőn – mesélte Ulrich Imre polgárőr, aki mielőtt elindult volna a tanyába a férfivel, még elment megnézni a nádas mögött lévő birkáit.
Ekkor hívta a soltvadkerti rendőröket, mert felismerte az előző este a tévében is bemutatott fotó alapján a szerb bűnözőt, és azt gyanította, ő lehet az. Két nappal korábban ugyanis a tanyájuktól pár száz méterre találták meg a szerb férfi luxus Mercédeszét, amivel feltehetően elakadt a nagy homokban.

- Direkt lassan mentem, hogy kiérjenek a rendőrök, mielőtt a tanyába érnénk, mert ki tudja, mi történhetett volna bent, az épületben, akár túszul is ejthetett volna – emlékezett vissza a hátborzongató percekre Imre, akit arra is megkért a férfi, hogy had tegye fel a táskáját a kerékpárjára, mert nagyon nehéz. Csak később derült ki hogy kész fegyverarzenál volt benne.
Tíz perc alatt kiértek a rendőrök, civil autóval jöttek, nehogy már messziről kiszúrja őket a férfi, és esetleg el kezdjen lövöldözni. A kocsiból kiszálló rendőrök az akciófilmekből is jól ismert mozdulatokkal fegyvert szegeztek a szerb férfi irányába, aki a kabátja mögé nyúlt, ekkor látható volt a derekára erősített pisztoly és egy kézigránát. Felszólították, hogy tegye fel a kezét, mire a férfi nem tanúsított ellenállást, megadta magát, a rendőrök hátracsavarták a kezét, a motorháztetőre fektették és megbilincselték.

A helyszínelés során egy gépfegyver, 150 lőszer, három kés, egy kézigránát és egy betárazott pisztoly került elő a ruházata alól és a táskájából.
A férfit az óta előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, gyakorlatilag az összes olyan körülményt megalapozottnak találta, ami miatt el lehet rendelni az előzetest. A szökést, a bujkálást és a tanúk befolyásolását. A férfi az előzetes tárgyaláson nem csak a gyilkosságot ismerte be, hanem azt is, hogy miután végzett a lánnyal, meg sem fordult a fejében, hogy feladja magát, azért menekült Soltvadkert felé, hogy átszökjön a szerb határon.

Ulrich Imrét, aki 1991-es megalakulása óta tagja a soltvadkerti polgárőrcsoportnak, jutalomban és elismerésben részesítette az elmúlt hétvégén, Jánoshalmán rendezett megyei polgárőrnapon Dávid Károly dandártábornok, Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány valamint Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!