Kecskemét és környéke

2011.02.16. 16:45

Közadakozás a Szentháromság szoborért

Közadakozásra kérik a kecskemétieket a Katona József Színház előtt álló Szentháromság szobor felújítása érdekében. A mészkőből készült emlékmű ugyanis már jól láthatóan magán viseli az időjárás és a szennyezett belvárosi levegő hatásának nyomait.

Gál Orsolya

Közadakozásra kéri a város lakóit Farkas Gábor, az Európa Jövője Egyesület elnöke, a város díszpolgára, Jeney Gábor plébános, Mák Kornél oktatási és kulturális ügyekért felelős alpolgármester, valamint Vörösmarty Attila tanácsnok, a belváros önkormányzati képviselője. A Katona József Színház előtt álló Szentháromság szobor ugyanis jelentős felújításra szorul.

A teátrum épülete előtt ma délután tartott sajtótájékoztatón elhangzott: az emlékmű anyaga mészkő, amit könnyen megvisel az időjárás, és a belváros levegőjének szennyezettsége. Éppen ezért az obeliszket valójában tízévente fel kellene újítani, de legutóbb tizennégy évvel ezelőtt esett át rekonstrukción a szobor.

A Katona József Színház előtt álló Szentháromság szobor jelentős felújításra szorul.

A Katona József Színház előtt álló Szentháromság szobor jelentős felújításra szorul.
A szükséges munkálatok 17,5 millió forintba kerülnek, amit közadakozásból, a kecskeméti polgárok segítségével szeretnének

A pestist gyógyító szenteket ábrázoló obeliszket az 1739-40-es hatalmas kecskeméti pestisjárvány emlékére emeltették a túlélők 1742-ben. A barokk stílusú szobor Conti Lipót Antal kőfaragó mester alkotása. összegyűjteni. A kezdeményezést Farkas Gábor indította el, csakúgy, mint tizennégy évvel ezelőtt, az utolsó restaurálás idején. Hívó szavára akkor a város több közéleti szereplője adta össze a szükséges összeget.
A felújítást most is ugyanaz a szakembergárda végzi majd, mint legutóbb. Amennyiben sikerül összegyűjteni a szükséges összeget, akkor jövőre, a szobor fennállásának 270. évfordulójára a mű ismét visszanyerhetné régi pompáját. Vörösmarty Attila a sajtótájékoztatón elmondta: a belvárosi részönkormányzat felajánlott 120 ezer forintot, ennyibe kerülnek ugyanis a felújítás előkészületei. Farkas Gábor szintén bejelentette: Deák Tamás kollégájával, az Európa Jövője Egyesület titkárával együtt 30 ezer forintot fizettek be a számlára.

A lakossági felajánlásokat a következő OTP-s számlaszámra várják: 11732002-20392329. Az utaláskor feltüntetendő: EJE gyűjtés a Szentháromság szoborért.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!