Kecskemét és környéke

2011.07.05. 16:41

Mentőcsoport alakul Bács-Kiskunban

Az önkéntesség elvén alapuló megyei mentőcsoport megalakításáról hozott határozatot legutóbbi ülésén a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés. A Duna-Tisza Mentőcsoport a jövő természeti és civilizációs katasztrófái elleni védekezésben nyújthat hathatós segítséget. <br>

Delmagyar.hu

Az elmúlt évek szélsőséges időjárási viszonyai, és az ezekhez kapcsolódó káresemények kapcsán merült fel egy hatékony, önkéntességen alapuló, de polgári védelmi szervezetként alkalmazható megyei mentőcsoport létrehozásának gondolata. A hatékonyság zálogaként a mentőcsoport a már működő, jól felszerelt, működő technikai eszközökkel és kiképzett tagokkal rendelkező egyesületekre épít. A bevetés költségei – polgári védelmi szervezetként történő alkalmazásról lévén szó – a vis maior pályázati rendszerben 100 százalékban visszaigényelhetők.

A Duna-Tisza Mentőcsoporttal olyan speciális rendeltetésű, önkéntes mentőcsoport létrehozása, felszerelése, működtetése a cél, amely megfelelő vezetés és logisztikai biztosítás mellett alkalmas azoknak a kutatási és mentési szakfeladatoknak az ellátására, amelyre az elsődleges beavatkozók, vagy a megalakított polgári védelmi szervezetek jellegükből adódóan nem képesek. A régióban esetlegesen bekövetkező katasztrófahelyzetek – elsősorban ár- és belvízi, valamint rendkívüli időjárási veszélyhelyzetek – hatékony kezeléséhez, felszámolásához, az életben maradás feltételeinek megteremtéséhez, valamint a normál élet visszaállításához hatékony segítséget nyújthat a – szervezeti formáját tekintve területi polgári védelmi szakalegységként működő - mentőcsoport.

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés egymillió forinttal támogatja a Duna-Tisza Mentőcsoport létrehozását, a csatlakozó települési önkormányzatoknak pedig lakosonként 9 forinttal kell hozzájárulnia a költségekhez. A megvásárlandó eszközök a megyei önkormányzat tulajdonába, és a katasztrófavédelmi igazgatóság kezelésébe kerülnek.

Mint ismert, az elmúlt években Kiskunfélegyházán is súlyos gondokat okozott a belvízi védekezés, így a Duna-Tisza Mentőcsoporthoz való csatlakozás a város számára is előnyös lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!