Kecskemét és környéke

2010.11.15. 11:44

Nem koncertezhet a Hungarica az egykori zsinagógában

Kecskemét - Miután több társadalmi szervezet is tiltakozásának adott hangot, a szervezők végül levették műsorról az egykori kecskeméti zsinagógába meghirdetett, november 19-i Hungarica koncertet.

Delmagyar.hu

Mint arról korábban beszámoltunk, az egykori kecskeméti zsinagógában november 19-én a szélsőjobboldali kapcsolatokkal rendelkező Hungarica együttes adott volna koncertet. Cikkünk megjelenése után több szervezet is tiltakozást helyezett kilátásba, majd Szabad Emberek Magyarországért pártja az egyik közösségi oldalon gyertyás demonstrációt szervezett annak érdekében, hogy meghiúsítsák a www.rockheartclub.com oldalon meghirdetett rendezvényt.

A tervezett koncert híre eljutott Kecskemét rabbijához, dr. Róna Tamáshoz is. Minderről a rabbi így nyilatkozott a delmagyar.hu-nak: - Egy civil összefogás hívta fel a figyelmem arra, hogy mit terveznek az egykori zsinagóga épületében. A Hungarica zenekarról korábban hallomásból már jutottak el hozzám információk. A hír hallatán azonnal felkerestem az épületet működtető TIT igazgatóját, és a helyi hitközségünk nevében kértem tőle, ne engedjék megvalósulni ezt a koncertet. Az 1944-45-ös események után, amelyek a kecskeméti magyar zsidóság teljes kiirtását okozták, az elhunytak emlékének meggyalázása lett volna ez a koncert. Közben a MAZSIHISZ világi vezetősége kapcsolatba került a polgármester úrral. Az épületet üzemeltető TIT igazgatója, Szabics István végig úgy állt a kérésünkhöz, ahogy az elvárható, és kijelentette, amíg ő vezeti ezt az intézményt, ilyen erkölcstelen dolog nem történhet meg. Elmondta, hogy semmilyen szándékos befolyásoló tényező nem volt a koncert szervezése mögött. Bocsánatot kért a hitközségtől, ezzel részünkről az ügy itt véget ért.

A Hungarica koncertje helyett nosztalgiaestet rendeznek a régi zsinagóga épületében.

A Hungarica koncertje helyett nosztalgiaestet rendeznek a régi zsinagóga épületében.
A Szabad Emberek Magyarországért párt (SZEMA) elnökségi tagja, Garai-Édler Eszter szerint ilyen gyalázatnak nem szabadott megtörténnie: - Amikor honlapjukon olvastam a zsinagógába szervezett Hungarica koncertről, alig hittem a szememnek. A Hungarica honlapján irredenta felhívások találhatók, zeneszámaik pedig nyílt nacionalista uszítással vannak tele. Antimagyarokról, „idegenszívű kozmopolitákról", „demokratúráról" énekelnek, és a zenekar rendszeresen részt vesz különböző szélsőjobboldali kulturális rendezvényeken. Különösen visszataszítónak, és megengedhetetlen provokációnak tartottuk, hogy ennek az antiszemita felhangokat sem kerülő zenekarnak a koncertjére az egykori zsinagóga épületében kerülhet sor. A holokauszt során elpusztított több mint 1200 kecskeméti zsidó honfitársunk emlékének súlyos megcsúfolása ez. Éppen ezért kezdtünk el szervezni egy demonstrációt az épület elé, melyhez a baloldali demokraták szinte kivétel nélkül csatlakoztak, és párttagságtól függetlenül egy óriási társadalmi összefogás kerekedett. Felkerestük dr. Róna Tamást, Kecskemét rabbiját is, az ő segítségével pedig sikerült megakadályoznunk ezt a gyalázatot. A Hungarica koncert törölve lett, helyette információink szerint zártkörű rendezvény keretében egy egészem más jellegű, békés nosztalgia-est lesz.

A témával kapcsolatban az épület résztulajdonosának, a TIT Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnökét, Szabics Istvánt is sikerült megszólaltatnunk: - Előre leszögezném, a koncertet nem mi szerveztük, utólag értesültem erről az egyik kissebségi önkormányzati tagtól, illetve az önök honlapjáról. Ebben az ügyben több soron is félreértés történt, hiszen november 19-re egy nosztalgiaest volt már szervezve a kávézó részlegbe, így itt rock koncertet egyébként sem tarthattak volna. Nyilván, ha nem ütközik, akkor sem helyeseltem volna a Hungarica koncertjét, és az esemény szervezőjének figyelmét fel is hívtam arra, hogy a hely szellemével összeférhetetlen az ilyen jellegű rendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!