Kecskemét és környéke

2010.11.05. 09:13

Nemzeti rock-koncert a zsinagógában - video

Kecskemét - Novemberben egy szélsőjobboldali kapcsolatokkal rendelkező nemzeti rock-zenekar ad majd koncertet a régi kecskeméti zsinagóga épületében. Videóval.

Delmagyar.hu

Az 1871-ben épített kecskeméti zsinagóga épülete az utóbbi években kávézóként üzemelt, majd a tavasszal nosztalgia bulikat is rendeztek itt, ahol helyi lemezlovasok álltak a pult mögé. A közelmúltban azonban új bérlőhöz került az épület, aki rock-koncerteket szervez a volt zsinagóga épületébe.

A rockheartclub.com internetes oldalon található információk szerint az épületben a jövőben több rock koncertet is rendeznek, a hazai élvonalból megfordul itt például a Supernem, a Kiscsillag vagy például a Heaven Street Seven bandája is. Érdekesség, hogy a honlapon található programajánlóban ott találjuk a Hungarica nevű zenekar november 19-i koncertjét is. A Hungarica zenekar magát nemzeti rockzenakarként aposztrofálja a velük készült interjúkban, állandó fellépője a Magyar Sziget fesztiválnak, és bevallottan jó kapcsolatot ápol Toroczkai Lászlóékkal. A koncertre 1500 forintos áron kínálják a belépőket a szervezők.

Egy Hungarica koncertről készült videó:

HUNGARICA - Jöjj el szabadság!
Az SS tisztjei istállónak használták a zsinagógát

A kecskeméti zsidó hitközség 1871-ben építette fel a kecskeméti nagy zsinagógát. A Rákóczi út és a Szabadság tér sarkán álló, Zitterbath János által épített nagyméretű templom a kecskeméti városkép egyik jellegzetessége volt. Építését 1864-ben kezdték meg és 1871-ben avatták fel. A Második Világháború idején, amikor a zsidókat deportálták a városból, az SS tisztek lovainak istállójául használták a zsinagógát. Ez volt az első olyan zsinagóga az országban, amelyet lebontás helyett később külső architektúrájának megtartásával belül átépítették és ezzel az épület új funkciót kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!