Kecskemét és környéke

2011.11.21. 22:42

Orbán Viktor! Önnek egy új feljelentése érkezett!

Kecskemét - Feljelentés érkezett „Orbán Viktor és társai" ellen a korkedvezményes nyugdíjak okán. Hogy van-e félnivalója a miniszterelnöknek, egy büntetőjogász segítségével próbáltuk kideríteni, és megkerestük magát a feljelentőt is.

Bognár Krisztina

Januártól szolgálati járandóságot kapnak azok a korkedvezményes nyugdíjasok, akik fegyveres szolgálat alapján szolgálati nyugdíjban részesülnek. A tervezet ellen számos formában tiltakoztak már, ennek egy újabb példája Hortobágyi István feljelentése „[namelink name="Orbán Viktor "]és társai" ellen. A Központi Nyomozó Főügyészség részére benyújtott dokumentum hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolja a politikusokat, mégpedig arra hivatkozva, hogy a visszamenőleges törvénykezéssel bűncselekményt követtek el.

A delmagyar.hu által megkérdezett büntetőjogász, dr. [namelink name="Siklér Ernő "]szerint a feljelentés több sebből vérzik. - Már az is kérdéses, hogy visszamenőleges törvénykezésről van-e szó. Ugyanis hivatkozhatnak arra, hogy a törvény a jövőre vonatkozik, hiszen jogilag nem veszi el, csupán átnevezi a nyugdíjat. Ami azonban a feljelentés szempontjából a leginkább vitatható, az a hivatali visszaélés. Ez ugyanis úgy valósulhatna meg, ha például Orbán Viktor maga hozna törvényt – erről pedig nyilván nincs szó - magyarázza a büntetőjogász.

Hortobágyi István nem számít arra, hogy a hivatali visszaélésért adható három éves fegyházbüntetést minden egyes politikusra kiszabják.

Hortobágyi István nem számít arra, hogy a hivatali visszaélésért adható három éves fegyházbüntetést minden egyes politikusra kiszabják.
- Megvalósulhat még úgy is, ha a közhatalmi jogosítványait nem rendeltetésnek megfelelően gyakorolja a miniszterelnök, azaz olyat tesz a kapott jogaira hivatkozva, amit nem tehetne meg, mondjuk – egy bagatell példával élve – megváltoztatja a magyar ábécé sorrendjét. Emellett azt is tudnunk kell, hogy a parlament tagjai nem vonhatók felelősségre a törvényhozásban meghozott döntéseikért – persze néhány szélsőséges kivételtől eltekintve, mint mondjuk az emberiség elleni bűntett.

A feljelentés várható elutasításának fő okát dr. Siklér Ernő abban látja, hogy a büntetőjog egy úgynevezett végső jogszabály, tehát csak abban az esetben alkalmazható, ha már minden egyéb jogi szabályozást kimerítettünk. Esetünkben ennek első lehetősége, hogy a következő választásokon az állampolgárok megvonják a bizalmat a jelenlegi kormánytól. Ha ezt nem akarják kivárni, új választások kiírása is kezdeményezhető. Járható út még az alkotmánybíróság, vagy az ombudsman, de akár nemzetközi színtérre is vihető a probléma.

- Ebben az esetben inkább politikai indíttatásról van szó, aminek semmi keresnivalója a büntetőjog területén – véli dr. Siklér Ernő. – Abból ugyanis semmi jó nem sülhet ki, ha ez a terület a politika eszközévé válik, hiszen ez a diktatúrák sajátja. Ennek ellenére sajnos ma már igencsak jellemző, hogy ehhez a területhez nyúlnak a politikusok, hiszen a másik oldal is előszeretettel alkalmazza – teszi hozzá.

Azzal feltehetőleg a feljelentő is tisztában van, hogy tiszavirág életű lesz az általa benyújtott dokumentum, hiszen valószínűleg nem számít arra, hogy a hivatali visszaélésért adható három éves fegyházbüntetést minden egyes politikusra kiszabják. [namelink name="Hortobágyi István"], 2007-ben korkedvezményesen nyugalmazott kecskeméti rendőr őrnagy, ezzel kapcsolatos megkeresésünkre reagálva elmondta: célja, hogy visszaszerezze a rendőrök becsületét.

Hortobágyi István, 2007-ben korkedvezményesen nyugalmazott rendőr őrnagy.

Hortobágyi István, 2007-ben korkedvezményesen nyugalmazott rendőr őrnagy.
- Amikor elvállaltam ezt a nehéz hivatást, annak tudatában tettem ezt, hogy megbecsülik a munkámat. Én a hivatásomnak éltem. Volt, hogy a szabadságomról jöttem vissza, mert éppen akkor ugrott be egy ügy megoldása. A legtöbb jó rendőrhöz hasonlóan még ilyenkor sem tudtam kikapcsolni az agyamat. A folyamatos igénybevétel miatt a hosszú évek során teljesen kiég az ember. Én magam is éreztem az egészségi állapotom és az idegrendszerem romlását.

Hortobágyi, aki egyébként 2008 óta az MSZP tagja, azt az ellentételezést látja most veszni, amit szerinte a magasabb szintű elvárásokért cserébe minden rendőr megérdemel. Nekik ugyanis 27 jogukról kell lemondaniuk, ami a többi állampolgárt megilleti, ráadásul mindennapos fizikai és lelki nyomást kell elviselniük. A magánéletüket fokozottan ellenőrzik: vizsgálják többek közt a családi körülményeiket és a lakóhelyüket. Nem beszélve az óriási felelősségről, ami egy hivatásos vállán nyugszik.

- A fegyverhasználatnak millió szabálya van. A rendőrnek ezek mérlegelésére lehet, hogy éppen két másodperce van, és később ezért felelősségre vonható – hozza a szemléletes példát Hortobágyi.
- Ezt nem látják az emberek, csak az angyalt lándzsával leszúró lovasrendőrt – teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!