Kecskemét és környéke

2011.10.19. 09:48

Stadler: előkerítem a tolvajokat!

Kecskemét - Stadler József a delmagyar.hu-nak adott interjújában úgy fogalmazott, oroszlánrészt fog vállalni abban, hogy a róla elnevezett akasztói stadion fosztogatói rendőrkézre kerüljenek. <br>

Delmagyar.hu

14.05: Az akasztói stadion kifosztásával kapcsolatban a delmagyar.hu munkatársának szerda délután sikerült megszólaltatnia Stadler Józsefet. A vállalkozó így nyilatkozott a történtekről: - Megmondom őszintén soha nem tetszett az, ha valaki nem tudott magának hasznot termelni, és ellopta más javait. Miután visszakaptam az irodám, az ügyvédemmel körbejártuk a létesítményt, ekkor vettük észre, hogy sem a festmény, sem a berendezések nincsenek meg. A károk felmérése folyamatban van, de már most látom, hogy nagyságrendekkel több lesz, mint 15 millió forint. Nagy trauma volt ez nekem a sok meghurcoltatás után - mondta [namelink name="Stadler József"] a delmagyar.hu-nak.

11.20: Dr. [namelink name="Nyíkos Tamás"] főhadnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a delmagyar.hu kérdésére elmondta, hogy a betörés helyszínén kedden jártak a nyomozók, miután egy magánszemély feljelentést tett a rendőrségen. A Kiskőrösi rendőrkapitányság munkatársai a helyszínen megállapították, hogy dolog elleni erőszak nem történt az épületben. Ami biztos, hogy az értékes festmény nem volt a helyén, és a fénytestek, valamint a vezetékek is eltűntek a székházból. A rendőrség most kikéri majd a bírósági okiratokat is, hogy a tényleges tulajdoni viszonyok tisztázhatók legyenek, és felderíthessék, mi tűnt el pontosan. A jelenlegi 15 millió forintos kár tehát nem végleges.

Korábban írtuk:

A Bács-Kiskun Megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint ismeretlen tettesek a riasztó kiiktatása után ellopták az akasztói Stadler stadionból Az utolsó vacsora című olajfestményt, amelynek értéke 8 millió forint. A tolvajok ezen kívül elvitték a fénytesteket és az elektromos vezetékeket is, melyek értéke 7,5 millió forint. A sértettnek okozott kár így összesen 15,5 millió forint.

A Stadler Józseffel készített korábbi interjúnkat ITT olvashatják el.

A stadion története

A Stadler-stadion a rendszerváltás utáni Magyarország történetének egyik építészeti emléke. Azért itt, az Alföld közepén, mert a juhászból lett helyi vállalkozó, Stadler József hiába próbálkozott Kecskeméten, majd Kiskőrösön is, egyik helyen sem támogatták elképzeléseit.

A Stadler FC az 1993–94-es idényben az NB II. Keleti csoportját megnyerve Bács-Kiskun megye története első NB I-es labdarúgócsapatává vált. A feljutást követően új stadion épült a Kiskőrös melletti kisközségben, Akasztón, amely hosszú ideig az ország legmodernebb stadionjaként adott otthont a Stadler FC mérkőzéseinek.

Az építkezés 1994 februárjában kezdődött és Stadler József egy év rekordidő alatt hozta tető alá az akasztói pályarendszert és a hozzá kapcsolódó építményeket. A megnyitón az MLSZ aktuális elnöke, Benkő László vágta át a játékoskijáró előtt a nemzeti színű szalagot. Tízezren voltak kíváncsiak a meccsre. Gól nem esett, és a Nemzeti Sport beszámolója szerint nemcsak a környékbeliek jöttek el, hanem az ország minden feléből meg akarták lesni a stadiont. Még közel sem volt kész, a székek sem voltak mindenhová felszerelve, a villanyvilágítás sem működött, mert azt csak 15 fok felett kötötték volna be. Szóval akadtak hiányosságok, de állítólag felmerült a nézőtér teljes befedése is, és röpködtek a sztárcsapatok nevei, amelyeket Stadler ide akart hozni. A sportlétesítményhez szauna, konditerem és étterem is tartozott.

A Stadler stadion pályamérete 110-szer 72 méter, amihez négy darab füves edzőpálya kapcsolódik. A lelátókon egyszerre 21 ezer néző foglalhat helyet. A pálya előtti épületben, az úgynevezett Stadler Stadion Hotelben 120 szállóvendéget tudtak fogadni egykor: két, három és négyágyas szobákban.

A csapat első idényében rögtön a középmezőnyben tartózkodott, az 1994–95-ös szezont a 9. helyen zárta. Ezt a teljesítményt a következő szezonban is sikerült megismételnie.

Ezután azonban leáldozott a klubtulajdonos, és vele együtt a Stadler FC csillaga is. Stadler József ellen adóügyi vizsgálatok indultak és elítélték, a csapat pedig 1996–97-ben 16. helyezése után csak osztályozóval maradt benn a bajnokságban. A Stadler nevét viselő klub 1998-ig szerepelt az NB I.-ben, a kiesés után megszűnt.

További részletek hamarosan!

A delmagyar.hu korábbi megkeresésekor a Bács Holding akasztói stadionnal kapcsolatos teendőit tanácsadóként ellátó Puskás Lajos elmondta, a létesítmény vételára kétmillió dollár, ez közel 360 millió forintnak megfelelő összeg. Magyarországról komoly érdeklődő nem volt, de külföldről se nagyon kapkodnak a stadion után. Pedig megannyi európai befektetőjelöltön kívül a Perzsa-öböl országaiba is kiajánlották megvételre - írtuk a stadionról korábban.

- A vételárhoz hozzájön az a 100-120 millió forint, amit egy az egyben elvisz a lekötések és az energiaellátás biztosítása, az épület felújítása, helyenként a burkolatcsere. Normál, nem pazarló működtetéssel egy ilyen létesítmény funkciójának megfelelő használata szintén 100-120 millió forintot emészthet fel, havonta. Takarékos üzemmódban ez az összeg mintegy a felére csökkenthető, 50-60 millió alá menni nehéz lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!