Kecskemét és környéke

2010.03.16. 20:25

Tízezreket várnak a Kecskeméti Tavaszi Fesztiválra

Kecskemét - Zombor Gábor kedd este megnyitotta az ünnepi, XXV. Kecskeméti Tavaszi Fesztivált, a település több tízezer vendéget vonzó kulturális rendezvénysorozatát. Két héten át kiállítások, koncertek várják az érdeklődőket, az idei esemény díszvendége Dánia lesz.

Kállai Péter

Kecskeméten minden évszaknak megvan a hagyományos fesztiválja, mind egyéni hangulattal, színekkel és ízekkel reprezentálja a hírös város értékeit. Közülük a legnagyobb jelentőséggel a március 16-ától 31-éig tartó tavaszi programsorozat bír.

„A fesztivál országos viszonylatban is elismert rendezvény, gyakorlatilag a város legrangosabb első féléves kulturális eseménye" – válaszolta érdeklődésünkre Halasi Enikő, a kecskeméti Tourinform iroda vezetője.

„Hosszú évek gyakorlatának megfelelően több várossal, így például Budapesttel és Debrecennel párhuzamosan rendezzük meg a fesztivált, több tízezer érdeklődőre számítunk. A település valamennyi kulturális, illetve közművelődési intézménye szerepelteti magát, összesen 65 eseményt sűrítettünk bele az idei programba" – nyilatkozta a delmagyar.hu-nak Lángné Nagy Mária, a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ programszervezési vezetője.


„Sok-sok különleges eseménnyel várjuk az érdeklődőket, közülük is kiemelkedik az idén 100. születésnapját ünneplő Kecskeméti Művésztelep munkásságát bemutató kétrészes kiállítás. A Kulturális Központban a Bozsó Gyűjtemény képeiből készült tárlat megnyílt, a Cifrapalotában berendezett, a telep második, kevésbé ismert, 1920 és 1944 közötti korszakát bemutató rész pedig március 19-étől tekinthető meg" - folytatta.

A korábbi évek hagyományait követve az idén is egy külföldi ország képviselteti magát a fesztiválon. Tavaly Csehország volt a díszvendég, idén Dánia kapta a megtisztelő szerepet. A választást Lángné Nagy Mária a következőképp indokolta:

„Elsősorban azért döntöttünk az idén a skandináv ország mellett, mert a kecskeméti Dán Kulturális Intézet Magyarország egyetlen vidéken működő külföldi kulturális központja. Ennek alkalmából dán képzőművészek, formatervezők, illetve Steen Brogaard fotóművész alkotásait láthatja a közönség. A komolyzene kedvelőit egy elismert és népszerű formáció, a Trio con Brio Copenhagen tagjai szórakoztatják majd, a zárkoncerten pedig Seres Dóra, a Dán Rádió Kamarazenekarának első fuvolistája lesz a vendégünk."

Nicolau Suciu (balról), a Román Képzőművészetek Szövetsége Nagybányai Szervezetének elnöke nyitotta meg a Kecskeméti Művésztelep 100. évfordulója tiszteletére rendezett kiállítást. A szerző felvétele

Nicolau Suciu (balról), a Román Képzőművészetek Szövetsége Nagybányai Szervezetének elnöke nyitotta meg a Kecskeméti Művésztelep 100. évfordulója tiszteletére rendezett kiállítást. A szerző felvétele
A fesztivál további kiemelkedő rendezvénye lesz a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Férfikórusának fellépése a Nagytemplomban. Visszatérő vendége a Bohém Ragtime Jazz Band, amely fennállásának negyedszázados jubileumát ünnepli ebben az évben. Vásáry Tamás vezényletével koncertet ad a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, a Fringe fesztivál pedig több helyszínen kínál bemutatkozási lehetőséget az ifjú zenész és képzőművész tehetségeknek.

A programok több helyszínen zajlanak majd Kecskemét városában, így az Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központ, a Tiszti Klub, a Dán Kulturális Intézet, a Cifrapalota, a Magyar Fotográfiai Múzeum, a Ciróka Bábszínház, a Katona József Színház, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet és a Nagytemplom épületében.

A Fesztivált kedden Zombor Gábor polgármester nyitotta meg a Kecskeméti Művésztelep 100. évfordulója tiszteletére rendezett kiállításon a Kulturális Központban.

• A teljes programot és további információkat a Tavaszi Fesztivál hivatalos honlapján az alábbi linkre kattintva talál!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!