Kecskemét és környéke

2009.06.23. 14:31

Ujhelyi: a tanúk fejében összemosódnak a dolgok

Kecskemét - Cáfolta a Zuschlag-ügyben tett, rá terhelő vallomást kedden Ujhelyi István. Az MSZP alelnökét kedden tanúként hallgatta meg a Bács-Kiskun Megyei Bíróság. A szegedi politikus szerint az ügy tanulságos.

Gonda Zsuzsanna

Cáfolta és utólagos politikai visszavágásnak minősítette kedden a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon Ujhelyi István, az MSZP alelnöke Balázs Attila korábbi, a Zuschlag-ügyben tett, rá terhelő vallomását. Balázs Attila azt állította: egy program finanszírozása kapcsán kereste meg a 2002-2004 között Fibisz elnökként működő Ujhelyit, aki azt javasolta, próbálkozzon az Y-Generációnál, mert az a Fibisz finanszírozására szolgál. A Zuschlag-perben kedden tanúként vallomást tevő Ujhelyi hozzátette: nem tartja ízlésesnek Balázs kijelentését, hiszen „finoman szólva nem voltak egy politikai platformon." Kijelentette még, hogy operatív ügyekben mindig mindenkit az alelnökhöz, Zuschlag Jánoshoz irányított, mert ő volt a szervezet operatív vezetője.

A bíró azt kérdezte, hogyan lehet, hogy tanúk széles köre állítja, hogy a Fibisz elnöksége tudott arról, hogy léteznek kizárólag a Fibisz pénzelésére létrehozott szervezetek, amelyek állami forrásokhoz jutottak hozzá pályázatokon keresztül, ha Ujhelyi, aki akkor a szervezet elnöke volt, ezt tagadja. Ujhelyi szerint a tanúk – például Kollárik Krisztián, Szitka Péter, Gerő Dániel – fejében összemosódtak a dolgok. A társadalmi partner szervezetekkel közösen szervezett programok teljesen nyilvánosak, legálisak voltak, ez más politikai szervezeteknél is működő modell. Szerinte ezt a legális együttműködést mossák össze feltételezésekkel, mendemondákkal ijedtségükben a tanúk.

Ujhelyi a bíróság előtt


Ujhelyi szerint a magyar közélet számára tanulságokkal teli az ügy, hiszen a pártok ifjúsági szervezeteinek működési, jogi háttere nincs normálisan szabályozva.

75 millió

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja Zuschlag Jánost és 15 társát. A vád szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

A tárgyalás második felében a tanú az ügyész kérdéseire is válaszolt. Németh Zsolt azt akarta tudni, a Fibisszel együttműködő szervezetek honnan vették a pénzt, amiből a közös programokat finanszírozták. Ujhelyi szerint a résztvevők befizetéseiből, az MSZP infrastrukturális és soha nem pénzbeli támogatásából, illetve pályázhattak is. A Fibisz azonban nem folytatott pályázati tevékenységet.

Milyen előnye származott az együttműködő civil szervezeteknek a közös programokból?- kérdezte még az ügyész. - Semmilyen. A mozgalom, a közösség, az együttlét, és politikai, emberi kapcsolatok építése – válaszolt a politikus.

Zuschlag János, aki a tanú meghallgatása után észrevételt tehetett és kérdezhetett is, nagyrészt egyetértett az Ujhelyi által elmondottakkal, de hangsúlyozta: a Fibiszben nem volt téma, hogy a támogató civil szervezetek valós tevékenységet folytatnak, vagy fiktívek, ezeket senki nem ellenőrizte.

„Konszenzusos" elnök

Ujhelyi István 2002-ben lett a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT) és az Ifjú Szocialisták egyesüléséből létrehozott Fibisz (Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták) elnöke. A bíróságon azt mondta, a két, korábban versengő szervezet „konszenzusos" elnöke lett, a valódi, operatív munkát Zuschlag János alelnök végezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!