Kecskemét és környéke

2014.02.14. 14:33

Uniós támogatással 25 bácskai település kap egészséges ivóvizet

A Felső-Bácskai Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás 4,89 milliárd forintos uniós támogatást nyert el a projekthez.

MTI

Az Európai Unió közel 5 milliárd forintos támogatásával megvalósuló fejlesztés eredményeként 25 felső-bácskai település kap egészséges ivóvizet – közölte a Felső-Bácskai Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a társulás 4,89 milliárd forintos uniós támogatást nyert el a projekthez. A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében 5,86 milliárd forint összegből valósul meg 2015 májusáig.
A fejlesztések mintegy 90 ezer lakos számára biztosítanak tiszta, egészséges ivóvizet.

Az önkormányzati társulásban Bácsbokod, Bácsalmás, Bácsborsód, Bácsszentgyörgy, Baja, Bátmonostor, Csátalja, Csávoly, Dávod, Érsekcsanád, Érsekhalma, Felsőszentiván, Gara, Hajós, Hercegszántó, Katymár, Kunbaja, Madaras, Mátételke, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Sükösd, Szeremle, Tataháza és Vaskút települések vesznek részt.

A tájékoztatás szerint a felső-bácskai térségben rendelkezésre álló felszín alatti vízkészletek, valamint a szolgáltatott ivóvíz minősége a magas arzén-, ammónium-, vas- és mangántartalom miatt egyes esetekben nem felel meg a vonatkozó európai uniós irányelvben, illetve az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló kormányrendeletben foglalt előírásoknak. A 25 település mindegyikében jellemző, hogy a már említett 4 anyag közül valamelyikre vonatkozó határértéknek nem felel meg a szolgáltatott ivóvíz.

A munkálatok során a költségvetés ötödét hálózatrekonstrukcióra szánják, emellett például fejlesztik a Dávodi kistérségi vízművet, Érsekcsanád és Sükösd közös vízművet üzemeltethet majd, és ugyanez történik Madaras és Katymár esetében is. Ezenkívül több helyütt külterületi településrészek ivóvízellátása is megvalósul távvezeték kiépítésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!