Kecskemét és környéke

2012.01.22. 18:42

Uzsorabűncselekmények miatt feljelentették a magyar bankokat!

Kiskunhalas - Csalás, jogtalan haszonszerzés és sok százezer magyar devizahiteles sérelmére elkövetett uzsora-bűncselekmény miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a kiskunhalasi bíróságon egy nyugdíjas asszony.

Delmagyar.hu

Szakemberek szerint a beadvány példaértékű, és sok ezer károsult járhat el hasonlóképpen. A döntés azonban nem csak a bíróságokon múlhat, hanem a bankok és a kormány megállapodásán.

A Magyar Szociális Fórum áttörésnek tekinti a nyugdíjas asszony kezdeményezését. „Azt akarja elérni, hogy a bíróság semmissé nyilvánítsa a szerződésüket, és részletben törleszthessék a megállapított jutányos összeget. A pert kiírták februárra. Egyidejűleg feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen is, amely akceptálta a feljelentést, mert megalapozottnak találta. Nincs kizárva, hogy maga az ügyészség is eljárást indít az ügyben" – hívta fel rá a figyelmet Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője.

A Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint a többi devizahiteles is élhet ezzel a lehetőséggel. Az azonban kétséges, hogy a bankok és a kormány átértékeli-e a korábbi álláspontját.

Barabás Gyula a Széchenyi Hitelszövetség elnöke az ECHO Tv híradójának elmondta: ezek az ügyek el fognak szaporodni a következő időszakban, és azt gondolom, ha itt százával, vagy ezrével fognak az adósok a bíróságon jogorvoslatot keresni, akkor ez elgondolkodtató kell, hogy legyen a pénzintézeteknek, de hovatovább, az államnak is.

Czirmes György ügyvéd maga is több devizakárosult ügyét képviseli a bíróságon. Közlése szerint az esetükben konkrét tanúbizonyítékuk van pénzintézeti tisztviselőtől - aki nyilatkozta a bíróság előtt - , hogy a pénzintézetek tudták: amikor a szerződést megkötik, az adósok hátrányára fog például a svájci frank jelentősen változni.

Pénteken hasonló esetben első fokon pert nyert egy gyulai devizahiteles az egyik magyar pénzintézet ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!