Kecskemét és környéke

2012.08.23. 09:26

Virágkarnevál: harmadik díj a kecskeméti kocsinak

A harmadik díjat nyerte el Kecskemét kocsija az idei 43. Debreceni Virágkarneválon. A"Hírös népmese a Hírös városból" kompozíciót Horváth Mari tervezte, kivitelezői voltak Pikó Sándor képzőművész és Szabó Erzsi virágdesigner. Kecskemét virágkocsija a Magyar Népmesék sorozat közismert dallamára vonult végig Debrecen utcáin, a kocsit a Kecskemét Táncegyüttes kísérte.

Delmagyar.hu

A 43. Debreceni Virágkarneválon elért siker kapcsán tartott sajtótájékoztatót dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere és Mák Kornél alpolgármester. Elhangzott: a város méltán büszke a Kecskeméti Rajzfilmstúdió szakmai, művészeti teljesítményére. Az alkotók fő célkitűzése az örökül kapott értékek megőrzése és korszerű formában történő továbbadása hazánkban és határainkon túl.


A különböző tájegységek díszítőmotívumainak és művészetének alkalmazásával, a magyar népzene megjelenítésével a stúdió a hazai filmművészetben egyedülálló teljesítményt nyújtott. Kecskeméten több mint négy évtizede készülnek olyan sorozatok, mint például a Mesék Mátyás királyról, Mondák a magyar történelemből, Vízipók csodapók. A világ egyik legsikeresebb rajzfilmsorozata pedig a 7 perces epizódokból álló Magyar Népmesék, amelynek első része 1977-ben, 100. része 2011 végén készült el. Szintén 2011 decemberében Mikulás Ferenc stúdióvezető és az alkotógárda Magyar Örökség Díjat vehetett át. A sorozat közkedvelt és jellegzetes főcímzenéje, valamint madaras-virágos főcímmotívuma világszerte ismert. Az epizódokat 5 kontinens 37 országa vásárolta meg, 27 külföldi fesztivál versenyprogramjába válogatták be és több rangos fesztiválon díjazták.


A filmek eredeti gyűjtések, a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézete anyagainak felhasználásával készültek, a gyűjtések díszítőművészetének alkalmazásával, megtartva a magyar nyelv "ízes" fordulatait és a magyar népzenét.
A "Kecskemét Virágkocsi" alapkoncepciója az volt, hogy a kompozíció középpontjában azon értékek álljanak, amelyekbe beleszülettünk, különös tekintettel a díszítőművészet és a zene területére. Így esett a választás a Kecskeméti Animációs Filmstúdió Magyar Népmesék sorozatának motívumaira, megjelenítve a sorozat figuráit és a város címerállatát, a kecskét is. Kecskemét virágkocsijának elkészíttetését a VER-BAU Kft. és a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. támogatta.

Kecskemét virágkocsija természetesen a Hírös városban is bemutatkozik majd, a tervek szerint októberben, a Város Napja alkalmából.

A harmadik díjat Kecskemét megosztva nyerte el, az ezzel együtt járó 50 ezer forintos pénzjutalmat az önkormányzat a csángó gyerekek balatoni üdültetésére ajánlja fel. (Mint ismeretes, Kecskemét a Pintér Aukciósházzal és a balatonfüredi önkormányzattal együttműködve idén már támogatta e célt.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!