Kecskemét és környéke

2009.05.18. 20:07

Zuschlag el akarta sikálni a nyomozást

Kecskemét - A Zuschlag-ügyben érintett egyesületek elnökét hallgatta meg hétfőn a bíróság. A kiskunhalasi férfit állítása szerint a tudtán kívül tették meg több olyan egyesület elnökévé, amelyek tényleges munkát nem végeztek, viszont eredményesen pályáztak pénztámogatásokért különböző fiktív programokkal.

A hétfőn kihallgatott kiskunhalasi tanú egyebek között a Hétköznapok Kulturális Egyesület (korábban: Vörösfenyő Egyesület), a Hoppá Egyesület (korábban: MI Kulturális Egyesület), valamint a Szövetség a Modern Magyarországért Egyesület (korábban: Bács-Kiskun Megyei Fiatalok Szövetsége a Modern Magyarországért) elnöke volt az ezredfordulón. Vallomása szerint egy idő után szembesült csak azzal, hogy alapvetően - mint a tárgyalóteremben elhangzott - "nem helyes" az egyesületek tevékenysége. Különböző pályázatokon pénzt nyertek, ám az összeget - mint ahogy a vád is tartalmazza a különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében - nem a megjelölt pályázati célokra, hanem az Ifjú Szocialisták Mozgalmának (ISZM) különböző rendezvényeire fordították. Miután a tanú számára is kiderült, hogy ő némelyik egyesület elnöke, követelte Zuschlagtól, hogy szüntesse meg ezt a helyzetet. Erre több esetben ígéretet is kapott, ám érdemi lépés nem történt.

A tanú hangsúlyozta, hogy kezdetben - azaz 2001-ig, amikor ő végleg szakított az ISZM-mel - ezeket a pénzeszközöket a vádlottak nem sajátjukként kezelték, hanem ifjúság-politikai programokra költötték. A véleménye szerint Zuschlag volt az, aki országgyűlési képviselőként, kiterjedt kapcsolatai révén, a pályázatok eredményes elbírálását el tudta intézni a fiktív egyesületek számára.

Több évre rá, hogy a tanú egyebek között a helytelen pályázati gyakorlatok miatt megszakította a kapcsolatait az ISZM-el, megkereste Zuschlag János azzal, hogy "ne lepődjön meg", ha a rendőrség jelentkezik. A kiskunhalasi férfi ekkor értesült a "Zuschlag-egyesületek" ellen folytatott rendőrségi nyomozásról, amit mindvégig bagatellizált a szocialista politikus. Azt mondta a tanúnak, hogy "el tudja sikálni" az ügyet. Ezt a kifejezést később azonban, amikor már az ügyészség vizsgálta a bűncselekményeket, már nem használta tanú előtt Zuschlag János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!