Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

11 székely lovas kérvényezte a magyar állampolgárságot

Tizenegy, a Nyeregszemlére érkező székely kérvényezte a magyar állampolgárságot a Bács-Kiskun megyei Jászszentlászlón. A lovastalálkozót július 15-e és 17-e között rendezik meg Ópusztaszeren. A hagyományőrző és ismeretterjesztő fesztiválra 300 Kárpát-medencei lovast várnak.
21 napja indult el Erdélyből az ópusztaszeri Nyeregszemlére a maroknyi székely. A pénteken kezdődő hagyományőrző és ismeretterjesztő lovasfesztiválra több mint 300 Kárpát-medencei lovast várnak. Az erdélyi fiatalok Jászszentlászlón, Eördögh András tanyáján pihentek meg.

„Tényleg lovas nemzet vagyunk, mert nagyon sok lovas van az országban és a Nyeregszemle gondolata megindította őket, sőt nemcsak a lovasokat, hanem a szakmát is, hiszen nagyon érdekes előadások lesznek" – mondta el Eördögh András lótenyésztő.

A lovasok a településen nyújtották be magyar állampolgársági kérelmüket. Kincses Kálmán erdélyi református lelkész azt mondta: végre lehetőséget kaptak, hogy Trianon és a december 5-e miatti sebeik végre begyógyuljanak.

„Ahogy az öreg vándor Wass Albert is megmondta: a csillagok járása változik, és politikai garnitúra letűnik, jön következő, és lesznek mindig kedvező feltételek, és érdemes kitartani, érdemes várni. Mert mindig megtermi a gyümölcsét. És mi tulajdonképpen azzal a lehetőséggel éltünk, amit nekünk felajánlottak" – fogalmazott Székelyszenterzsébet lelkésze.

A település polgármestere vette át az állampolgársági kérelmeket. Kiss Melinda megtiszteltetésnek tartja, hogy a lovascsapat a községben kérvényezte honosítását.

„Több állampolgársági kérelem is érkezett az utóbbi időben, de ilyenre még nem volt példa, hogy egy ekkora delegáció érkezzen, és különösen megtisztelő ez a nap, mert a Nyeregszemlére érkeztek ezek a fiatalok, ami tudjuk jól, hogy egy csodálatos rendezvény lesz, egy igazi hagyományteremtő rendezvény" – mondta el Kiss Melinda.

Az elbírálás három hónapig is eltarthat. Ha sikerrel járnak a székely lovasok, azt tervezik, utána mind a tizenegyen Jászszentlászlón teszik le állampolgársági esküjüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

680 millió forintból újították fel a tiszakécskei fürdőt

Az Európai Unió 330 millió forintos támogatásával, összesen 680 millió forintos beruházás keretében kibővítették és felújították a tiszakécskei a termálfürdőt. Tovább olvasom