Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

1500 eurós bérleti díjat is megfizetnek a németek

Erősödő várakozások és felfelé induló kínálati árak jellemzik az épülő autógyárakhoz közeli lakáspiacokat. A kecskeméti példa szerint azonban a remények nem mindig megalapozottak.
Szentgotthárdon a közelmúltban rakták le az Opel új motorgyárának alapkövét, s ezzel megkezdődik az 500 millió eurós, a tervek szerint 2012 végére elkészülő beruházás. A 2500 munkahelyet teremtő fejlesztéstől a kisváros ingatlanpiacán is szétáradt az euforikus várakozás − mondta a Napi Gazdaságnak Mohl Imre, a Gotthard Ingatlan Kft. tulajdonosa. A kínálati árak egyre magasabbra törnek, mivel a tulajdonosok szerint rövidesen beindul a kereslet, amit az épülő gyár majdani alkalmazottainak − felső és középvezetőinek, illetve alsóbb szintű szakembergárdájának − az idetelepedése generálhat. Az ingatlanszakember szerint némely ingatlanszegmensben akár 1-2 millióval is nőhetnek a helyi kínálati árak.

A beruházás nyomán erősödő kereslet elsősorban a bérleményeket érintheti, bár kiadó lakásokból kevés van a piacon. A bérleti díjak is szűk skálán mozognak: az 50−55 négyzetméteres társasházi lakásokért jelenleg − rezsi nélkül − havi 50 ezer forint körüli díjat kell fizetni. Új építésű lakásban sem bővelkedik a város, hiszen alig van beépíthető üres építési parcella. Ezért az új sorházi épületek is mindössze maximum 10-12 lakásosak, a négyzetméterár pedig 230−260 ezer forint között mozog. Régi családi házhoz akár már 15−16 millióért, felújítotthoz pedig 18−19 milliótól hozzá lehet jutni. A belvárosi téglablokkos társasházi lakások négyzetméterét − fekvéstől, állagtól, komforttól függően − jelenleg 160−190 ezer forintért kínálják – írja az újság.

Kecskeméten szintén sokat vártak a Mercedes-Benz 2008. évi betelepedésétől, ám a beruházás hatása − mint Sándor István, a Kiskun Ingatlan Szakmai Kör koordinátora mondja − nem igazolta a derűlátást. Kezdetben főként a nagyobb, jó minőségű ingatlanok iránti érdeklődés erősödött, majd amikor elkezdtek a városba jönni a magyar kivitelező cégek részfeladatokra szakosodott dolgozói és a beszállítók alkalmazottai, sok helyi tulajdonos „munkásszállás" jellegűvé alakította családi házát, és fejenként határozta meg a havi bérleti díjat, így a reális díj másfél-kétszeresét is elkérték, s a havi 250−400 ezer forintos bérleti díjak is megjelentek. A többségi kereslet azonban a kisebb, olcsóbb, 1-2 szobás lakásokra − közte a panelekre − irányult. A német vezetők jelenleg is meg tudják fizetni a havi 1000−1500 eurós házbérletet, de a magyar cégek alkalmazottai ma már legfeljebb a maximum havi 100 ezer forintos (+ rezsi) ingatlanokat keresik 4−6 fő számára − állítja a szakértő. A garzonok bérleti díja átlag 30−40 ezer forint, a kétszobásoké pedig 40−60 ezer forint között mozog. A 8−12 millió forintos kategóriában egyre gyakoribbak az 1−1,5 milliós árengedmények is. A belvárostól távolabb lévő panellakást már 130−140 ezer, téglalakást 170 ezer forintos négyzetméteráron, míg felújítandó családi házat 20 millió forint alatt kínálnak a városban, az újszerű családi házakért azonban már 35−40 millió forintot is elkérhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó cserépig elhordtak egy tanyát

Egy teljes tanyai házat lebontott, a téglától a tetőcserépig mindent ellopott egy ismeretlen tettes… Tovább olvasom