Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

73 évesen a katonaság a hobbija

Kecskemét - Egy 73 éves kecskeméti ezermester Szőke László sosem volt katona, mégis rajong a seregért, és sorozatban gyártja a működőképes kis harckocsikat.
Fapuskával lövöldözni, katonásdit játszani minden kissrác szeret, de aztán ezt később kinövik. Nem így Szőke László, akit a háború alatt „fertőzött" meg a sereg, írja a honvedelem.hu.

A 73 éves ezermester ugyan sosem volt katona, mégis rajong a különböző harci eszközökért: akkortájt a játékboltokban szinte csak ágyút, tankot, repülőgépet és puskát lehetett kapni, jómódú szüleinek köszönhetően egy egész „fegyverarzenált" gyűjtött össze otthon. Nyolcéves korára pedig már „saját" igazi tankja is volt: a kecskeméti vasútállomás mellett „találta", az oroszok lőtték ki.

Laci bácsi ettől kezdve rajong a „hernyótalpakért", már gyerekfejjel eldöntötte, hogy katonai iskolába szeretne járni, harckocsizó tiszt lesz. Élete talán legszebb napja az volt, amikor megkapta a katonai behívóját, ám a sorozóorvos gyorsan véget vetett a boldogságának.

Laci bácsi idejét mostanában már a tankok töltik ki. Fotó: honvedelem.hu.
Laci bácsi idejét mostanában már a tankok töltik ki. Fotó: honvedelem.hu.

Ezután tanulta ki a szobafestő és mázoló szakmát, és kezdte el gyűjteni az egyenruhákat. Járta az ócskapiacokat, a budapesti Havanna lakótelep kultúrházában rendezett börzéket, szinte már törzsvásárlónak számított. A második világháború előtti évekre „specializálódott", több mint hatvan fajta uniformisát több kiállításon is bemutatta, legbüszkébb a hiánytalan magyar páncélos öltözetére volt, ugyanis pár éve eladta az egész gyűjteményt.

Az első harckocsiját harminc évvel ezelőtt rakta össze, de a „nagyüzemi" gyártást csak a lábműtéte után kezdte meg: a létrára már nem tudott felmászni, ezért fűtő lett a megyei bíróságon. A gázkazánt csak figyelni kellett – nem tudott mit kezdeni a rengeteg szabadidejével. Egy tank egy fűtési szezon alatt készül el: ősszel felfűti a kazánt, aztán mire megérkezik a tavasz, már kész is a legújabb makett.

Pontosan úgy működnek, mint a „nagyok
Pontosan úgy működnek, mint a „nagyok". Fotó: honvedelem.hu.

Azért tart ilyen sokáig, mert Laci bácsi – a motor kivételével – a harckocsik minden egyes alkatrészét maga tervezi, és saját kezűleg készíti el. A legnagyobb figyelmet a fogaskerekek gyártására kell fordítania, a leghosszabb ideig pedig egy Churchill elkészítése tartott, mert ennek nem csak a felépítménye, de a futóműve is nagyon bonyolult. Képek, rajzok, katonai folyóiratok, modellező újságok alapján dolgozik, elmondása szerint sűrün forgatja a Honvédelmi Minisztérium magazinját, a Magyar Honvédet is. A makettek alumínium lemezből, kevés fa és műanyag felhasználásával, méretarányosan készülnek – egy-egy tank nyersanyagáron négyezer forintból jön ki.

Pontosan úgy működnek, mint a „nagyok": mennek előre-hátra, jobbra-ballra, forgatható a lövegtornyuk, a búvó nyílásaik és az ajtóik pedig nyithatók. A kecskeméti ezermester az évtizedek alatt összerakott harckocsik közül sokat elajándékozott, már csak tizenötöt őriz otthon dobozokban, most ezeket állította „hadrendbe" házának udvarán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fukarkodtak a gólokkal a sportiskolások Skóciában

Hiába aratott az első meccsén nagy gólkülönbségű győzelmet a KESI labdarúgócsapata Skóciában, a… Tovább olvasom