Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

A Hét témája: félünk-e még a fogorvostól?

Kecskemét - Rendszeres heti rovatunkban ezúttal arról kérdeztük a kecskeméti embereket, járnak-e rendszeresen fogorvoshoz.
Mint arról pénteki cikkünkben beszámoltunk, egy elismert kecskeméti fogász szerint az embereknek manapság nincs pénze a minőségi fogászati ellátásra, ráadásul sokan még mindig félnek a kezeléstől. Kíváncsiak voltunk, mit gondolnak erről a kecskemétiek.

Horváth Andrea
Horváth Andrea
Horváth Andrea
, tanuló: – Még iskolába járok, és félévente kötelező fogászati szűrésen kell részt vennünk az osztálytársaimmal. Számomra fontos, hogy a fogaim egészségesek legyenek, ezért nemcsak ezekre a szűrésekre járok, hanem magánrendelésre is. A fogorvosoktól nem tartok, ugyanis nincs rossz tapasztalatom, komolyabb beavatkozáson sosem kellett átesnem: mindeddig egyetlen fogamat sem kellett betömni, nem kaptam injekciót. A magánorvosoknál igaz, hogy fizetni kell, de sorban állás nélkül jobb minőségű kiszolgálást kapunk. És a magánrendelők sem egyformán drágák, lehet találni olyan fogorvost, aki tisztességesen dolgozik, és nem fosztja ki teljesen a pénztárcánkat.

Vadas Vivien
Vadas Vivien
Vadas Vivien
, tanuló: – Ha az iskolai kötelező szűrésen észreveszik, hogy rossz a fogam, akkor azt magánorvosnál kezeltettem. Jobban bízom a családunk orvosában, mint egy idegenben. Az, hogy mennyit kér el egy-egy beavatkozásért a magánorvos, attól is függ, mekkora a probléma. Ha sokáig halogatjuk rossz fogaink rendbetételét, akkor nem ússzuk meg egy egyszerű töméssel, annak akár gyökérkezelés is lehet a vége, ami hosszú, fájdalmas és igen költséges procedúra. Kiskoromban féltem a fogorvosoktól, mára azonban inkább erőt veszek magamon, és rendszeresen járok szűrővizsgálatokra, hogy ha baj adódik, akkor azt minél előbb kezeljék a megfelelő módon.

Magyar Árpád
Magyar Árpád
Magyar Árpád
, futár: - Én bevallom őszintén, hogy nagyon félek a fogorvostól. Gyermekkoromban rendszeresen jártam megnézetni a fogaim állapotát, ha bármi probléma volt velük mosolyogva tértem vissza a doktornőhöz, hisz egyáltalán nem tartottam a kezelésektől. Húztak, tömtek soha egy szavam nem volt. Azután 15 éves koromban egy karácsonyi trauma megváltoztatott. Az ünnepek alatt egy begyulladt fogammal kellett elmenni az orvoshoz, akinek antibiotikumos kezelést kellett volna kiírnia, hisz olyan gyulladás volt a számban, amitől a fejem is a kétszeresére dagadt. A hölgy azonban ezzel nem foglakozott, beadott egy érzéstelenítőt, majd neki esett a fogamnak és megkérte édesapámat fogjon le. Hát a fájdalomtól majdnem megőrültem, azt a fájdalmat még az ellenségeimnek sem kívánnám. Az akciója után a doktornő még büszkén is mutogatta, hogy mekkora gyulladás van a fog alján, de ő akkor is kihúzta. Én ordítva kirohantam a rendelőből, a fog helyéről még egy nappal később is folyt a vér. Mondanom sem kell, hogy többet nem tértünk vissza ehhez a barbárhoz. Azóta csak pozitív élményeim vannak a fogorvosokkal kapcsolatban, de a húzástól még mindig irtózóm. Voltam már jó néhány dokinál az eset óta, akik tömtek és gyökérkezeltek már többször is. Azonban az egyikőjük egy éve azt mondta az egyik fogamra, hogy menthetetlen és ki kell szedni. Azóta nem merek visszamenni, pedig tudom, hogy hamarosan be fog gyulladni és csak rosszabb lesz, de valahogy akkor sem tudom rávenni magam a dologra.

Hegyi Róbert
Hegyi Róbert
Hegyi Róbert
, hidrogeológus: - A kötelező iskolafogászati ellenőrzéseket kivéve gyerekkorom óta magánorvoshoz jártam. Általában akkor megyek fogorvoshoz, amikor úgy érzem, hogy valami baj van. Eddig elégedett voltam a magánrendeléseken tapasztaltakkal, de mindig is drága volt az ilyen fogorvosi kezelés. Legutóbb azonban a feleségem nagyon negatív tapasztalattal tért haza a magánrendelésről. Éppen ezért elmentünk a körzeti fogorvosunkhoz, ahol meglepődve tapasztaltuk, hogy a rendelő a legmodernebb technikával van felszerelve, és az ellátásra sem lehetett panaszunk. Úgy döntöttem, ezután én sem a magánorvoshoz járok majd, hanem a körzeti rendelésre, és elhatároztam, hogy félévente elmegyek ellenőrzésre. Úgy gondolom, a magánorvosok többsége már kevésbé törődik a páciensekkel, üzlet lett a fogászatból is, és már nem csak a nyugati határszélen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitelcsalók őrizetben

Fantomcégen keresztül ígértek hitelt az ügyfeleknek azok a csalók, akiket csütörtökön vettek őrizetbe Kecskeméten. Tovább olvasom