Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A Mercedes-gyárra fókuszál a hallássérült EP-képviselő

Kecskemét – A fideszes Kósa Ádám június 7-i megválasztása óta Bács-Kiskun megyét képviseli az Európai Parlamentben. Elsősorban a Mercedes-gyár körüli foglalkoztatási jogszabályok betartására és a vasútbezárások elleni harcra koncentrál a 34 éves hallássérült ügyvéd, aki hallókészüléket visel és kiválóan olvas szájról, mégis jeltolmáccsal kommunikál. Interjú.

- Önállóan nem, csak külső segítséggel tud szóban kommunikálni. Nem tart attól, hogy nem jut el, vagy nem úgy jut el az üzenete az emberekhez, ahogyan azt szeretné?
- Vannak körülöttem szakképzett jeltolmácsok, akik kiválóan végzik a munkájukat, így ez a probléma nem áll fenn. Az Európai Parlamentben is megértetem magam. Mindenkivel sikeres volt a kapcsolatfelvétel, elkerült a kudarcélmény.

- A fogyatékkal élők nyilván elfogadják, hogy ön képviseli őket Európában. És a többiek?
- Eddig nem találkoztam elutasítással. Ha látják, hogy nem kizárólag a fogyatékkal élők érdekeit tartom szem előtt, hanem mások jogaiért is kiállok, akkor el tudják fogadni a helyzetemet. Ez az igazi tudatformálás.

- A fogyatékosok foglalkoztatási arányát tekintve az uniós átlag negyvenszázalékos, a magyarországi viszont mindössze kilenc. Érdekes párhuzam: a fogyatékosok helyzete olyan Magyarországon, mint Magyarországé az Európai Unióban.
- Magyarország nem fogyatékos, de olyan vezetési kultúrája van, amely nem veszi figyelembe az Európai Unió sajátosságait. Mondok egy egyszerű példát. Lengyelország erőteljesen hallatja a hangját, ha kell, saját érdekeit szem előtt tartva vétózik. Magyarország sohasem tette ezt. A nemzetközi színtéren a lengyelek súlya megnövekedett, a magyaroké lecsökkent. Ha olyan vezetése lesz az országnak, amely sokkal inkább kiáll a nemzet értékei mellett, akkor majd észreveszik a magyarokat. Ez nem odakint, hanem itthon dől el.

Kósa Ádám a magyar és a nemzetközi jelnyelvet hívja segítségül. Fotó: Szórád Előd, kecskemeten.hu
Kósa Ádám a magyar és a nemzetközi jelnyelvet hívja segítségül.
Fotó: Szórád Előd, kecskemeten.hu

- Riasztják az országos politikában tapasztalható késhegyre menő csatározások?
- Az országos és a nemzetközi politika két külön világ ugyan, de érdekek és vélemények nemcsak Budapesten, hanem Brüsszelben és Strasbourgban is ütköznek. Az Európai Parlament azért különleges, mert nincs kormánypárt és ellenzék, az adott ügyben egy képviselő más-más politikai csoportokkal is együttműködhet. Az EP politikai kultúrája magasabb színvonalú, a politikusok becsülik egymást, a szakmai tudás, a felkészültség tiszteletet parancsol. Magyarországon a kormánypárt feladata az, hogy védje a kormány munkáját, az ellenzéké pedig az, hogy támadja. Az európai példát követve hatékonyabb lehetne a magyar parlament munkája is.

- Ha már a szakmai tudást és a felkészültséget említi: alelnöknek választották az Európai Néppárt Bioetikai munkacsoportjának november 25-i ülésén. Mit jelent ez a tisztség?
- Különös jelentőséget a lisszaboni szerződés december 1-jei hatályba lépése kölcsönöz a pozíciónak. Nem túlzás, ez a szerződés igazi mérföldkő. Többek között a diszkriminációnak is véget vet, genetikai tulajdonságai miatt senkit sem lehet kirekeszteni. A munkacsoport fontos témái közé tartozik az állatkísérletek, a határokon átívelő egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevő betegek jogai és a szervátültetések kérdéskörének tisztázása is.

- Bács-Kiskunt képviseli Brüsszelben. Miért választotta?

Barroso, Almunia, Kósa

2009. június 7-i megválasztása óta Kósa Ádám (Fidesz Magyar Polgári Szövetség - Európai Néppárt) az Európai Bizottság elnökével, José Manuel Barrosóval, illetve ugyanezen végrehajtó szerv gazdasági és monetáris ügyekért felelős tagjával, Joaquin Almuniával is egyeztetett. A plenáris munka során két nyitóelőadást is tartott, a foglalkoztatási rendelettel és az antidiszkriminációs irányelvvel kapcsolatban pedig írásbeli kérdéseket fogalmazott meg. A vasúti biztonság ügye mellé is odaállt, illetve állást foglalt az ILO-egyezményekről és a nők jogainak védelméről is. Megválasztotta alelnöknek az Európai Néppárt Bioetikai munkacsoportja.


- Számos oka van, felsorolok közülük néhányat. A Kecskemét mellett épülő Mercedes-gyár felkeltette a figyelmem, a beruházás minden egyes részletét nyomon követem. Azt szeretném elérni, hogy ebben a gyárban valóban betartsák a nagyvállalatokra vonatkozó foglalkoztatási jogszabályokat: a munkavállalók legalább öt százaléka legyen megváltozott munkaképességű. Ha jól tudom, mintegy négyezer embert foglalkoztatnak majd, ez azt jelenti, hogy kétszáz fogyatékkal élő ember lehetőséget kaphat. Ezért is fogok lobbizni. A közlekedési bizottság tagja vagyok, az elkövetkezendő időszakban erőteljesen fellépek a vasútbezárások ellen is. Ez a problémakör Bács-Kiskun megyét erősen sújtja. Az unió támogatja a vasúti közlekedést, ezt kihasználva szeretnénk plusz forrásokat szerezni.

- Ha eljön a jó tündér, hogy teljesítse három kívánságát, mit mond majd neki?

- Az első kívánságom az lenne, hogy mindenkinek legyen munkája. De ez önmagában nem elég, ezért a második az, hogy a kereset is legyen megfelelő. A harmadik pedig: végre hallgassák meg a hátrányos helyzetű embereket is.

- Az európai parlamenti tapasztalatokkal felvértezve szerepet vállalna a magyar országgyűlés munkájában is?
- Ha kapnék ilyen jellegű felkérést, mindenképpen megfontolnám. De jelenleg az a legfontosabb számomra, hogy EP-képviselőként érjem el a kitűzött célokat. Az Európai Parlamentben hosszútávon kell gondolkodni, az itteni munka eredményei két-három év múlva lesznek tapasztalhatóak. Ha sikerül ezeket a célokat elérni, készen állok más feladatok ellátására is.

Kósa Ádám a vasútbezárások elleni harcot is felvállalja Brüsszelben. Fotó: tropicalisland.de
Kósa Ádám a brüsszeli Európai Parlamentben képviseli Bács-Kiskun megyét.
Fotó: tropicalisland.de

Névjegy

Dr. Kósa Ádám
európai parlamenti képviselő


Személyes adatok
Születési hely, idő: Budapest, 1975. július 1.
Családos, két gyermek édesapja
Tanulmányok, végzettség
Jogász, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara (2000)
Sportszervező-menedzser, Semmelweis Egyetem Testnevelési- és Sporttudományi Kar, Továbbképző Intézet (2005)
Jogi szakvizsga, Igazságügyi Minisztérium (2005)
Politikai, közéleti tevékenység
Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa, elnök (2008- )
Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa, alelnök (2006-2008)
Országos Fogyatékosügyi Tanács tagja, (2005- )
Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, elnök (2005- )
Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, elnökségi tag (2001-2005)
De juRe Alapítvány, FB-tag (2004- )
Európai Siketek Szövetsége (EUD), jogi bizottság tagja (2006 - )
Siketek Nemzetközi Sportbizottsága (ICSD), jogi bizottság tagja (2006- )
Siketek Világszövetsége (WFD), jogi bizottság tagja (2008- )
Korábbi munkahelyek / pozíciók
Ügyvédjelölt (2001-2005)
Egyéni ügyvéd (2005- )
Nyelvtudás
Magyar jelnyelv, nemzetközi jelnyelv, angol

Olvasóink írták

 • 14. baja2005 2009. december 03. 19:51
  „Minden fideszes Kósa, vagy csak véletlen egybeesés?”
 • 13. N.P. 2009. december 02. 18:58
  „kutyuka 2009.12.02. 18:10
  AntoniusXXI 2009.12.02. 14:58

  Egyszerűen nem akarjátok érteni amit írtam! Munkám során is sokszor találkozom sérültekkel és mélységesen tisztelem Őket. Kevés dolgot utálnak jobban mint az atyáskodó, bugyuta, csöpögős "segíteniakarást" ami nem vezet sehová mert másodosztályú embereknek tekinti Őket. El kel fogadnunk a korlátaikat, el kel fogadnunk a nagyszerűségeiket, de könyörgöm HAZUDNI azt nem szabad. Ekkor és csak ekkor tekintem a sérülteket telje és teljes értékű embernek!”
 • 12. kutyuka 2009. december 02. 18:10
  „Kedves N.P.

  Azert irtam igy,mert az en csaladomban is van hallasserult,de en erre buszke vagyok,buszke vagyok,mert sokkal jobb emberisegbol,mint te es ha telefonkozpontos szeretne lenni,akkor miert ne? Mi gatolna meg abban? Ja,az hogy nem hall? Vannak gepek,amik ebben segitenek,de hiaba magyarazok itt neked.Ha tenyleg lenne acsaladodban ilyen es kozel allna hozzad,nem igy beszelnel rola!!!

  Es igenis,azt csinalja amit szeretne,ne pedig azt,mint pl a te-felek hiszik,hogy csak azt!

  Szegyeld el magad!”
 • 11. AntoniusXXI 2009. december 02. 14:58
  „9. N.P. 2009.12.02. 11:45
  Olyan szélsőségekben beszélsz, hogy valamelyik párt elnöke is lehetnél, de legalább frakcióvezető. Egyikünk sem szeretné, hogy vak sofőr vagy nagyothalló telefonközpontos legyen. Csak azt akarjuk, hogy amit el tudnak végezni, ott ne különböztessék meg őket hátrányosan. Mondok egy példát, attól, hogy valaki színvak, még lehet kiváló zongorista, vagy attól még engedik sakkozni, hogy amputálták az egyik lábát térdből.”
 • 10. Walaky 2009. december 02. 13:53
  „Veszekedés helyett,
  el kell fogadni, hogy sok helyen nem dolgozhat érzékszerv sérült, mindenki érdekében!”
 • 9. N.P. 2009. december 02. 11:45
  „kutyuka 2009.12.02. 10:23

  Elolvastad egyáltalán amit írtam? Egyébként van a családomban sérült ember. Ismerem a problémáikat éppen ezért pontosan tudom: van olyan foglalkozás amit nem tudnak ellátni, és van olyan amit kiválóan ellátnak.
  "Igenis,dolgozzanak ott,ahol OK szeretnenek!" -- ezt komolyan gondolod? El tudsz képzelni vak sofőrt vagy nagyothalló telefonközpontost? Olyan tevékenységeket kell nekik keresnünk ahol hasznos, értelmes munkát tudnak végezni de ez vélhetően nem egy szerelőszalag.”
 • 8. kutyuka 2009. december 02. 10:23
  „N.P. kivanom neked,hogy te vagy eppen a csaladodban legyen egy siket vagy nagyotthallo ember es akkor majd megtudod,hogy milyen szivtelen az amit irtal.A helyedben elszegyelnem magam,de nagyon!
  Nagyon sokszor kulonb egy siket vagy nagyotthallo ember a "normalis" embernel,mint nalad a pelda is bizonyitja,megpedig azert,mert ok tobbet raknak le az asztalra mint egy atlagos kepessegu ember.

  Hala Istennek,nem rajtad mullik a foglalkoztatas es hogy ki hol dolgozik! Sajnos,az ilyen emberek miatt mint te,tartanak ott,hogy mindenfele tamogatast megvontak toluk!

  Igenis,dolgozzanak ott,ahol OK szeretnenek!”
 • 7. kutyuka 2009. december 02. 10:19
  „Sok sikert es kitartas kivanok neki! Remelem,betartja amit igert :-)”
 • 6. N.P. 2009. december 02. 09:52
  „A szerelési folyamatban és a szállításban hatalmas veszélyt jelentenének. A csavart egy süket ember ugyanolyan jól meghúzhatja, de nem hallja pld. a vészjelzést. Nem a foglalkoztatásuk ellen vagyok, csak ennek az igazi terepe nem az ipar, hanem a szolgáltatás, a közigazgatás. Amennyire én tudom, nyugaton is inkább ezekben a szektorokban dolgoznak, vagy külön speciális részlegekben.”
 • 5. bespin 2009. december 02. 09:32
  „2. Miért ne lehetne őket alkalmazni? Gondolom a jeltolmáccsal kommunikálókat, nem a kipufogó hangoló üzemben alkalmaznák, hanem esetleg logisztikai területeken.”
 • 4. jq 2009. december 02. 09:31
  „Miért nem? Pl. egy süket ember mennyivel másképp húz meg egy csavart?”
 • 3. AntoniusXXI 2009. december 02. 09:12
  „2. N.P. 2009.12.02. 09:01
  Nem értünk egyet. A megváltozott munkaképesség egy kategória, de nem szabadna, hogy skatulya is legyen. Nyilván nem tud minden fogyatékos magas színvonalon dolgozni, de akik igen, azok miért ne kapnának lehetőséget?”
 • 2. N.P. 2009. december 02. 09:01
  „AntoniusXXI 2009.12.02. 07:09

  Igen szimpatikus, de álomvilágban él, vagy nem ért ahhoz amiről beszél. Az autóipar nem az terület ahol nagyobb számban tudnák alkalmazni a megváltozott munkaképességűeket.”
 • 1. AntoniusXXI 2009. december 02. 07:09
  „Szimpatikus ember. Éppen a speciális helyzete miatt olyan figura lehetne a magyar politikában, akit nemcsak a saját pártja, hanem a többi politikai szereplő is elfogad.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perelnek a Mercedes-gyár területének egykori tulajdonosai

Nem áll szándékukban perbe vonni Kecskemét Önkormányzatát, megakadályozni a kecskeméti… Tovább olvasom