Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

A parlagfű pollen nem áll meg a városhatárnál

Kecskemét – Konzultációt szervezett az LPM: a kerekasztal megbeszélés célja a koordinált fellépés egyeztetése volt a parlagfű visszaszorítása érdekében Kecskeméten és a kistérség településein.
Kicsit több mint tíz év alatt a kilencszeresére nőtt a parlagfűre allergiások száma az országban: közel kétmillió ember tüsszög, köhög és fullad az egyik legagresszívebb pollentől hazánkban. – Tisztában vagyunk azzal, mennyi embernek okoz problémát a parlagfű, ezért mindent megteszünk, hogy Kecskemét bel- és külterületeit egyaránt tisztán tartsuk – mondta az alpolgármester, Nagypál Sándor.

Kecskemét idén összesen 35 millió forintot költ a parlagfű-problémára: ebből 10 milliót pályázaton nyert a város, a többit pedig saját büdzséből állja a városvezetés. Kistérségi koordináció nincs, kivéve a vasúti pályák gyomtalanítását, vagyis minden településnek egyedül kell boldogulni a gazzal szemben.

Nagypál Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a parlagfű elszaporodása morális probléma, amely az egész magyar társadalmat érinti. – Az emberek elvárják, hogy a saját portájukon is a város végezze el a parlagfűmentesítést, erre azonban nincs elég anyagi forrásunk – magyarázta az alpolgármester.

Közösen a parlagfű ellen: Szabó Rebeka, Vágó Gábor és Nagypál Sándor.
Közösen a parlagfű ellen: Szabó Rebeka, Vágó Gábor és Nagypál Sándor.

Tavaly 200 helyszíni ellenőrzés történt, minden esetben felszólították a tulajdonost a gyomtalanításra, így mindössze 7 alkalommal volt szükség szabálysértési feljelentésre.

Az LMP országgyűlési képviselője, Vágó Gábor azért hívta össze a konzultációt, mert, mint ahogy fogalmazott: „A sok bába között elvész a gyerek.", vagyis az összehangolatlan parlagfű irtás miatt eredménytelen a gyomnövény ellen folytatott harc. – A parlagfüvet nem politikai, hanem szakpolitikai kérdésként kell kezelni, a legfontosabb, hogy a gyökerénél fogva ragadjuk meg a problémát – fogalmazott Vágó Gábor.

A tanácskozáson részt vett az Allergia és Parlagfű Kerekasztal társelnöke, Szabó Rebeka is. A szakmai és civil szervezeteket is tömörítő szervezet vezetője elmondta, hogy céljaik között szerepel egy olyan kiadvány összeállítása, amelyben minden fontos információt, hatékony védekezési és irtási technikát összegyűjtenek. – Sajnos, sokszor találkozunk olyan esettel, hogy az emberek felszántják a parlagon hagyott területeiket, azt remélve, hogy így megtisztíthatják a földjüket. Pedig pont az ellenkezője történik: a parlagfű magja évtizedekig is képes túlélni, és csak a megfelelő körülményeket várja, hogy kihajthasson. Ha megbolygatjuk a talajt, megágyazunk ennek az apró magnak – mondta Szabó Rebeka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nem is olyan rongyos a Szalagház

A tervek szerint haladnak a munkálatok a Szalagház felújításában: cserélik a nyílászárókat, szigetelik és festik a homlokzatot. Rá sem lehet ismerni a negyven éves háztömbre. Tovább olvasom