Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A Pata József Gépipari Kft. 1,1 milliárdos beruházása Fajszon

Átadták a Suzuki magyarországi gyárának egyik legjelentősebb beszállítója, a Pata József Gépipari Kft. új üzemét pénteken a Bács-Kiskun megyei Fajszon. Az épület 200 millió forint európai uniós és kormányzati támogatással, összesen 1,1 milliárd forintos beruházással épült fel.
A beruházás keretében elkészült egy új, ezer négyzetméter alapterületű, 11 méter magas üzemépület és a hozzá kapcsolódó 200 négyzetméter alapterületű irodaház, valamint szociális épület.

Az üzemcsarnokban négy, részben robottechnológiával felszerelt nagyteljesítményű présgépet állítottak munkába. Pata József ügyvezető az MTI-nek elmondta: az uniós támogatáson felül a beruházáshoz szükséges 900 millió forintot saját erőből biztosították.

Hisashi Takeuchi , a Suzuki magyarországi gyárának vezérigazgatója (b), Pata József tulajdonos ügyvezető (b2) és Krisztián Róbert, a Suzuki magyarországi gyárának adminisztrációs igazgatója (b3) a Suz
Hisashi Takeuchi , a Suzuki magyarországi gyárának vezérigazgatója (b), Pata József tulajdonos ügyvezető (b2) és Krisztián Róbert, a Suzuki magyarországi gyárának adminisztrációs igazgatója (b3) a Suzuki magyarországi gyárának egyik legjelentősebb beszállítója, a Pata József Gépipari Kft. új üzemének avatóünnepségén a Bács-Kiskun megyei Fajszon 2013. június 21-én.
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A fejlesztést a Suzuki magyarországi vezetésével egyeztetve indították el, mert a japán cég részéről igény merült fel, hogy nagyobb méretű alkatrészek gyártását is megrendelnék – indokolta a fejlesztést a családi vállalkozás alapítója. Pata József hangsúlyozta: ha a megrendelések kedvezően alakulnak, akkor vállalkozásuk közel 1 milliárd forinttal tudja növelni az éves árbevételét.

A 75 embert foglalkoztató gazdasági társaság a termelés felfutása után közel 100 alkalmazottnak biztosít majd munkát a vállalkozás alapítója, aki leányával társtulajdonosa a vállalkozásnak.

Pata Ildikó társtulajdonos a cég bevételit ismertetve kiemelte: a 2002-ben 1,5 milliárd forint bruttó árbevételt elérő vállalkozás eredményét évek óta a fejlesztésekre fordítják. A társtulajdonos a cégalapítással kapcsolatban ismertette: a céget a már 1988 óta működő magánvállalkozás alapjain 1993-ban alapította szüleivel. Pata Ildikó fontosnak nevezte, hogy a céget külső befektető bevonása nélkül, saját erőből a megye egyik jelentős, 2013-re közel 3 milliárd forint könyv szerinti értékkel rendelkező ipari vállalkozássá fejlesztették.

Egy dolgozó autóalkatrészt formáz meg présgépen a Bács-Kiskun megyei Fajszon, ahol átadták a Suzuki magyarországi gyárának egyik legjelentősebb beszállítója, a Pata József Gépipari Kft. új üzemét 2013
Egy dolgozó autóalkatrészt formáz meg présgépen a Bács-Kiskun megyei Fajszon, ahol átadták a Suzuki magyarországi gyárának egyik legjelentősebb beszállítója, a Pata József Gépipari Kft. új üzemét 2013. június 21-én.
Fotó: MTI/Ujvári Sándor 

Az üzemben főként hidegen sajtolt, préselt, valamint pont- és kötőelem hegesztéssel ellátott, tovább felületkezelt személygépkocsi karosszéria-elemeket, illetve fémtermékeket gyártanak. A beruházás révén szerelési munkafolyamattal bővült tevékenységi körük. A gazdasági társaság részére egyedileg gyárt présgépeket az olaszországi Zani Spa cég.

A cég legjelentősebb partnere a Magyar Suzuki Zrt., amelynek 1992-es indulásától kezdve beszállítója. Ma már 150 féle alkatrészből mintegy 30 millió darabot gyártanak évente a japán autógyár részére. A Suzuki rendelése az új üzem beindulása után növekedni fog. A Suzuki mellett az Opel és a Ford részére is szállítanak kisebb mennyiségben karosszéria-elemet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább erősödik kecskeméti férfi röplabda csapat

Mutapcija Arseinje személyében 25 éves 206 cm magas nyitásfogadó szélső ütőt igazolt a Kecskeméti… Tovább olvasom