Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

A szélsőséges időjárás a hobbykert-tulajdonosoknak sem kedvez

Kecskemét - Az elmúlt hetek igen szélsőséges időjárása a hobbytelek tulajdonosok életét is megkeseríti. Vagy a rengeteg eső, vagy a napokig tartó szárazság miatt kell nap mint nap ránézni a termésre. Ráadásul egyre több a betörés és a lopások száma is.
A Máriahegy és a Sutusfalu környéki kiskerteket tulajdonosaitól azt próbáltuk megtudni, vajon megéri-e kis mennyiségben gyümölcsöt illetve zöldséget termelni, ezeket maguknak termesztik vagy értékesítik őket és mit szólnak az elmúlt hetek szélsőséges időjárási viszonyaihoz.

Ami legelőször feltűnt számunkra, hogy egyre több az elhanyagolt ház és kert a környéken. Sok helyen a gaz "eszi" az udvart, vagy a telek közepén felállított vályogház van omladozóban. Látszik bizony, hogy néhány ingatlanra évek óta a "kutya" sem nézett rá. A másik érdekes dolog, hogy nem igazán tudtunk egyik udvarba sem bejutni, mivel az emberek többsége nem volt hajlandó beengedni minket a kerítésen túlra. Hiába bizonygattuk, hogy újságírók vagyunk egy idős hölgy ennyit válaszolt: - Túl sok itt a zsivány a környéken én már nem bízok meg senkiben sem aranyoskáim! Azonban az egyik szomszédnál nagyobb sikerrel jártunk, itt megtudtuk mi a félelem oka: - Az elmúlt időszakban megszaporodtak a betörések és lopások, ezért a környék lakói jobban figyelnek az értékeikre - kezdte a mondandóját Gémes Ilona. Ezután mesélt a maga kis portájáról az idős hölgy. - Mint látják nem egy óriás telek, ezért a rajta termesztett néhány zöldség csak a férjem és az én számomra termelődik. Évek óta nyugdíjasak vagyunk, itt élünk a Széchenyivárosban nem nagy a távolság, de lassan hetven éves leszek és az elmúlt hetek időjárása miatt szinte mindennap ki kellett tekernünk a férjemmel. Két hete még a vizet kellett vödrökkel merni az udvar közepéről, az elmúlt egy hétben meg locsolni nem győzünk. Sajnos elég sok növényünk tönkrement és kirohadt a szélsőséges időjárás miatt - fejezte be Ica néni.

Van akiknek egy viskóra sem futja a hobby telkén
Van akiknek egy viskóra sem futja a hobby telkén

Járkáltunk tovább, de az emberek többsége igen mogorva volt és szóba sem akartak állni velünk. Volt olyan, aki kapával fenyegetőzött és azt mondta, hogyha lemerjük fotózni, akkor nem fél használni ellenünk a kezében lévő eszközt. Mégis találtunk egy idős házaspárt, akik hajlandóak voltak velünk kommunikálni. - A feleségemmel a piacra járunk és az itt termesztett gyümölcs és zöldség nagy részét oda hordjuk eladásra - mondta el Papp Ferenc. - Sajnos az elmúlt időszak szárazsága miatt rengeteget kell locsolnunk és így nem csak az áramszámla, de a benzinre is rengeteg költünk, mivel a város másik végéből kell átjárnunk azért, hogy friss vízhez jutassuk a növényeket. A több kilométeres távot ennyi idősen már nem tudjuk megtenni biciklivel, vagy gyalog, de a nyugdíjunk mellé kell valami kereset, hogy meg tudjuk élni. Az előrejelzések szerint a hétre esőt mondanak, már alig várjuk az égi áldást - tette még hozzá az idős bácsi.

A nagy meleg miatt a zöldség is nehezebben nő
A nagy meleg miatt a zöldség is nehezebben nő

Utunkat folytatva egy fiatalemberbe botlottunk, aki épp a kertben tüsténkedett és szívesen nyilatkozott nekünk. - Ez a hobby édesapám hagyatéka. Nekem semmi szükségem nem volna rá, de neki ez az élete volt és megígértem neki, hogy gondozni fogom - mesélte Bereczki Ferenc. - Az itt termő gyümölcs és zöldségféléket hazaviszem a családnak vagy elajándékozom a rokonoknak, vagy a szomszédoknak. Tudom, hogy apukámnak nagyon fontos volt ez a kiskert évekig gondozta és nevelgette az itt elültetett fákat. Sajnos a szélsőséges időjárás eléggé megtépázta a kertet és rengeteg munkám volt vele az elmúlt hetekben. Előbb a rengeteg eső és a viharok okoztak gondot, jó pár növényt elvert a jég. A több mint egy hete tartó kánikula miatt pedig a paradicsomok rohadtak ki, mivel az előző héten két napig nem volt időm kijönni. Örülök annak, hogy a hétre csapadékot mondanak, reméljük azért a nagy viharok és a jégeső elkerül minket és nem kell megint előröl kezdenem a munkát - mondta el a középkorú férfi.

Olvasóink írták

  • 1. kispont 2011. július 21. 08:46
    „Na akkor ki lehet próbálni hektárszámra és utána mondani a parasztnak ,hogy milyen jól megy. Aki tudja,hogy mennyi a probléma az elismeri ezt a munkát a panellakó meg csak azt látja, hogy mi áll az udvarban,.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar: eddig 260 kárbejelentés érkezett az önkormányzathoz

Tetemes károkat okozott a szerdai vihar Kecskemét növényzetében. Két nap alatt mintegy 260 közterületi helyszínről érkezett ezzel kapcsolatos bejelentés. Tovább olvasom