Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Az első közé rajzolták magukat

Kecskemét - Rangos szakmai díjat kapott a Kulturális Központ a tavalyi Nagy Rajzolásért. Az októberi alkotónappal, ahol közel kettőezer ötszázan dolgoztak együtt, a világ ezerötszáz programhelyszínének legjobbjai közé kerültek.
A londoni British Múzeumban adták át a Nagy Rajzolás mozgalom szervezői a Drawing Inspiration Awards idei díjait. Többek között a USA-beli Cleveland, az ausztráliai Adelaide, a barcelonai Picasso Múzeum, valamint a londoni Nemzeti Galéria és a Goldsmiths Egyetem kapott elismerést. A Nagy Rajzolás tavalyi ezerötszáz programhelyszíne közül a zsűri kilenc szervezet alkotónapját részesítette kiemelt díjban, ezek egyike volt a Kulturális Központ.

A The Big Draw, vagyis a Nagy Rajzolás több mint 10 évvel ezelőtt Angliából indult. A mozgalom mára meghódította a világot, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy 2010-ben már öt kontinens ezerötszáz pontján alkottak együtt kicsik és nagyok.

Rangos szakmai díjat kapott a Kulturális Központ a tavalyi Nagy Rajzolásért.
Rangos szakmai díjat kapott a Kulturális Központ a tavalyi Nagy Rajzolásért.

- A The Big Draw azon, a Kodály Zoltán által is igazolt felismerésen alapul, hogy a művészeti képességek fejlesztése jótékonyan elősegíti a tanulási készségek fejlődését is. A rajzolás olyan alapvető emberi képesség, amely hasznossá válhat az élet valamennyi területén, mivel kreativitásra ösztönöz, gondolkodásra és tervezésre késztet, valamint látni tanít – emelte ki Bak Lajos a Kulturális Központ igazgatója.

Az intézmény 2009-ben csatlakozott először a rendezvénysorozathoz. Családi alkotónapjuk programja már az első alkalommal kiérdemelte a rangos zsűri elismerését. – 2009-ben az új események között a világ öt legjobbja közé került a kecskeméti Nagy Rajzolás. 2010. október 9-én a város képzőművészeivel összefogva ismét sokféle alkotási lehetőséggel vártuk a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt. A munkába közel kettőezer ötszáz résztvevő kapcsolódott be, a legfiatalabb alkotó másfél, a legidősebb 70 év körüli volt – tette hozzá Bak Lajos.

A Nagy Rajzolás legnagyobb és legösszetettebb feladata a Kecskeméti Művésztelephez kapcsolódott. A résztvevők egy hatméteres, a százéves alkotóműhely környezetét és alkotóit megidéző festményt készítettek. Emellett a kutyatulajdonosok segítségével Magyarországon most először született mancsfal, amihez ötven kutyus adta mancsnyomát. – Készült életfa, térbeli drótrajz, de ki lehetett próbálni a kerámiázást, a virtuális arcfestést, a hengerfestmény készítést vagy akár a selyemfestést is – sorolta Bak Lajos, aki elárulta azt is, hogy idén ősszel újra lesz Kecskeméten Nagy Rajzolás, amit most a Bozsó Gyűjteménnyel közösen szerveznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szüleit hívta elsőként a jó hírrel a KTE ifjú titánja

A KTE-Ereco ifjú középpályása, Bertus Lajos meghívót kapott az U21-es válogatott hétvégi edzőtáborába. Tovább olvasom