Délmagyar logó

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Azbeszttel mérgezték ismeretlenek a védett délvidéki földikutya élőhelyét Baján

Tavaly az év emlőse volt a délvidéki földikutya. Március végén Öttömösön tanácskoztak a szakértők, hogyan tudnák megvédeni az egyre ritkuló állományt. Baján viszont ellenük dolgoznak az illegális hulladéklerakók.
Legutóbb március 20-án foglalkoztunk a tavalyi év emlősével, a védett délvidéki földikutyával. Az állat egyik populációja részben Csongrád megyében él, az Ásotthalom–Kelebia–Öttömös térségben, egyre csökkenő számban: jelenleg 180-200 egyedre becsülhető az állomány. Bajánál, ahol a világon elsőként hoztak létre földikutya-rezervátumot 2017-ben, mintegy 250 egyed élhet.
 
Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor
A földikutya természetvédelmi oltalom alatt áll, védelmével kiemelten foglalkoznak a szakemberek, Öttömösön az ország földikutya-szakértői ültek össze a ritka emlős védelmében. Ők valószínűleg nem boldogok a hír olvastán:
 

Baján ismeretlenek azbeszttel szennyezett hulladékot raktak le illegálisan a délvidéki földikutyák élőhelyén.

Az Átlátszó írta meg március végén: nagy mennyiségű, vegyes építési hulladékot raktak le ismeretlenek a bajai földikutya rezervátum határába, az ipari parkhoz tartozó egyik telekre. Rengeteg építési hulladék került a területre, veszélyes anyagokkal: azbesztpala-, üveg-, hungarocell-darabokat is találtak a szemétben. A földikutyáknak most kezdődik a tavaszi aktivitása, a hulladékhalmok közelében üvegcserepeket is kitúrtak az állatok. A Délvidéki Földikutya nevű facebook oldalon jelent meg először a hír a környezetkárosításról. Ott jelezték azt is, hogy polgármester tájékoztatást adott: feljelentést tettek az ügyben és az önkormányzat a saját költségén rehabilitálja a területet, amennyiben a felelősöket nem sikerül megtalálni. Az illegális hulladék lerakói ugyanis egy, a Baja Vagyon Zrt. kezelésében álló területet szemeltek ki a szemét elhelyezésére.

A fogas vakony néven is ismert földikutya a rezgésekre is fokozottan érzékeny, tehát a hulladék lerakásának folyamata is veszélyezteti az állatokat.


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeégett holtestet találtak a tűzoltók egy izsáki tűznél - fotók

Összeégett holtestet találtak a tűzoltók egy izsáki tűznél - fotók
Körülbelül ötszáz négyzetméteren égett a nádas és az avar a Sárfehér utcában. Tovább olvasom