Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Baj van a KRESZ-tudással: sokaknak gondot okoz a telezöld

Baján a volt központi iskolánál lévő kereszteződésben kialakított új forgalmi rend többeknek gondot okoz. A telezöld jelzésnél a kanyarodási szabályokat is ismerni kell.
A telezöld jelzést onnan ismerhetjük fel, hogy nincs „kötelező haladási irány" jelzőtábla, és a jelzőlámpában nincs nyíl formájú fényjelzés. Ha telezöld jelzéssel találkozunk, akkor balra kanyarodásnál a kanyarodási szabályt kell alkalmazni - olvasható a baja.hu-n.

Albert Antal szakoktató elmondása szerint ezt úgy kell értelmezni, hogy amikor zöld jelzést ad a telezöld, akkor be kell hajtani a kereszteződésbe. A kereszteződésben kell megadni az elsőbbséget a szemből jövőnek. Ezt mondja a szabály. De úgy kell értelmezni, hogy az első helyen álló menjen be a kereszteződésbe. Aki a második vagy a harmadik helyen van, az a kereszteződés előtt várja, hogy az előtte lévő elkezdje a kanyarodást, illetve zöld jelzés maradjon még.

A szakoktató úgy véli, a bajai autósok nagy része tisztában van a szabályokkal, csak gyakorlatiasan alkalmazza azokat. Ennek az a hátránya, ha valaki a sorban a második, illetve harmadik autósként rögtön az első után behajt a kereszteződésbe, akkor a jelzőlámpa pirosra váltásakor bent ragadhat. Ez pedig balesetveszélyes, ráadásul akadályozza a keresztirányú forgalmat.

Telezöld jelzéssel találkozhatunk még Baján a Szabadság és a Wesselényi utca kereszteződésében, illetve a Szegedi úton a vasúti átjáró előtt.

Olvasóink írták

 • 4. klj-54 2011. december 25. 15:47
  „2. deszkás
  Nekem az volt!
  Ha én voltam elöl akkor én már befordultam amikor a szembejövő elindult:)”
 • 3. tótkomlósi 2011. december 25. 12:37
  „A rendőrök viszont nem ismerik a STOP tábla szabályait!
  Mert mindenáron a tábla vonalába akarják erőszakolni a megállást, holott ezt SEMMI nem írja elő!

  A kanyarodási szabályokat pedig egyébként is ismerni kéne, mert ahol nem van lámpa ott hogy a fenében közlekedik egyébként?

  Nagy rutinnal, kis szerencsével, vagy fordítva?”
 • 2. deszkás 2011. december 25. 11:42
  „De ha nekem erősebb autóm van?”
 • 1. mgabca 2011. december 25. 11:38
  „Ez így van, ahogy a kolléga mondta. Amit viszont minden oktató tud? Ezzel csak az a probléma, hogy ha megvárnánk míg az előző elhalad, akkor minden zöldre egy jármű menne át a zöldön.
  A másik probléma, hogy ledudálnának.
  A telezöld még attól is telezöld, hogy egyszerre engedik a szembejövő forgalmat. VAgyis ha a lámpában nincsen nyíl alakú fény, attól még nem biztos hogy telezöld. Szegeden ilyen is van pár!

  A másik probléma még, hogy az autósok rendszerint nem egyenesen hajtanak be, hanem a kanyarodást lecsapva, és akkor takarják a szemben egyenesen haladókra való kilátást!
  Pl. ha középen villamossín is van, akkor a sínig fel kellene menni, és aztán fordulni, különben összeszáródnak és akadályozzák egymást a járművek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bűnözők is pihentek Jézus születése ünnepén

Nem történt bűncselekmény december 24-én Bács-Kiskun megye területén, mindössze két korábbi eset… Tovább olvasom