Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Belvíz Kecskeméten: súlyosbodhat a helyzet

Kecskemét – A péntek reggel megkezdődött gyors olvadás tovább rontja a helyzetet Kecskemét belvíz sújtotta területein. Bács-Kiskunban összesen már 11 ház lakhatatlan.
Mint arról csütörtöki cikkünkben beszámoltunk, a kecskeméti önkormányzat elrendelte a másodfokú belvízvédelmi fokozatot a város területén. A város peremkerületeiben élők hosszú hetek óta elkeseredett küzdelmet folytatnak a hatalmas vízmennyiséggel, ami a ma kezdődő olvadás miatt várhatóan tovább nő majd.

Nagypál Sándor, Kecskemét városüzemeltetéséért felelős alpolgármestere péntek délelőtt úgy nyilatkozott a delmagyar.hu-nak, hogy az elmúlt 24
A várható időjárás:

Bács-Kiskun megyébe is megérkezett az enyhülés, a reggeli órákban már + 3°C-ig kúsztak fel a hőmérők higanyszálai. Lassan a nap is kisüthet, és a megélénkülő déli szél az erősen légszennyezett levegőt kitisztítja a hétvégére. A hét utolsó napjaira 6-12°C-ig melegszik a levegő, és megszűnnek az éjszakai fagyok. A következő napokban számottevő csapadékra nem kell számítani, csak elszórtan alakulhatnak ki kisebb esőzések. Az enyhe időnek nem mindenki örül. Főleg a belvízzel sújtott területeken élők, mert a hirtelen enyhülés gyors olvadást fog eredményezni, amely tovább súlyosbítja, az így sem túl rózsás helyzetet.

órában nem változott a helyzet a város területén. A készültség továbbra is tart, folyamatos szivattyúzással kezelik az olvadással járó problémát. Az alpolgármester hozzátette, kollégáival most mérik fel, mekkora összeg kell várhatóan a munkálatok finanszírozására.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelem szóvivője, Mészáros Zoltán alezredes arról tájékoztatta a delmagyar.hu-t, hogy a megyében jelenleg hat településen van 2-es, és három településen 1-es készenléti fokozat. A legrosszabb helyzet Tiszakécske és Pálmonostora térségében alakult ki. Jelenleg is több százan dolgoznak a védekezésben, összesen 22 szivattyú és 28 munkagép segíti a munkát. Eddig 11 lakóházat nyilvánítottak lakhatatlannak, de a 27 érintett személy elhelyezését – részben egyéni, részben önkormányzati erőből – sikerült megoldani. Nehezíti a helyzetet, hogy a talaj víztelítettsége már több, mint 90%-os, így a belvíz mellett a talajvíz is gondot okoz.

A belvízhelyzetről készült Olvasói fotókat a kecskemet@delmagyar.hu e-mail címre várjuk ezúttal is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstmérgezésben hunyt el egy kecskeméti férfi

Füstmérgezésben elhunyt lakásában egy 55 éves kecskeméti férfi a péntek reggeli órákban – közölte a rendőrség. Tovább olvasom