Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina -1°C | 9°C Még több cikk.

Belvíz: megindulhat a kitelepítés Kiskunhalason

Kiskunhalas - Már 40-50 hektár úszik víz alatt és több kiskunhalasi városrészben is súlyossá vált a belvízhelyzet.
A Majsai útnál, a Kertvárosban, a Sóstói területeken és az Alsóváros több részén küzdenek a vízzel. Egy Alsószállási és egy a Felsőöregszőlőkben lévő ingatlanról valószínűleg ki kell telepíteni a lakókat. Ha más megoldást nem találnak akkor önkormányzati ingatlanokban helyezik el őket – tájékoztat a halasmedia.hu.

Múlt kedden már tanácskoztak a védelmi munkákban részt vevő szakemberek, de a mostani ülésükön határoztak arról, hogy január 5-től elrendelik a kettes belvízvédelmi fokozatot és ezzel együtt vis major igényt jelentenek be, vagyis a védekezés költségeinek nagy részét az államtól várják.

A védelem vezetője Szelezsán János lett. A belvízzel kapcsolatos bejelentéseket a városi rendészet ügyeletén az 523-172-es telefonszámon fogadják. Halason most már szinte 100 %-ban telítődött a talaj vízzel, így több csapadék már nem tud a földbe elszivárogni. Szivattyúzási és feltöltési munkák már napok óta folyamatban vannak. A legcélravezetőbb a csatornák segítségével való elvezetés. A tájékoztatás szerint a Dongér még bírja a víz elvezetését, de csak átemeléssel tud a Tiszába folyni.

Vízügyi szakemberek a Balotai út mellett árokásást rendeltek el, ami Öttömös és a határ felé vezeti majd el a vizet - ez az intézkedés állattartó telepeknek jelent majd segítséget. A hét második felére enyhül az időjárás, így az olvadás és esetleges újabb csapadék miatt tovább súlyosbodhat a helyzet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apás szüléssel jött világra az első idei kisbaba

Szél Barnabás az idei első kecskeméti kisbaba. A kisfiú, aki a család első gyermeke, január 1-jén 8 óra 45 perckor született. Tovább olvasom